You are currently viewing Kako lahko odpravimo napihnjenost?

Kako lahko odpravimo napihnjenost?

  • Reading time:13 min branja

KAZALO

Z napihnjenostjo se v današnjem času sooča vse več ljudi, saj se je naš življenjski slog bistveno spremenil, v svojih obrokih zaužijemo veliko količino soli in drugih elementov, ki nas napihujejo in povzročajo nelagodje v želodcu oziroma trebuhu.

mastika napihnjenost slika 1

Kaj je napihnjenost?

Napihnjenost je v večini primerov neprijetna izkušnja, kjer čutite, da je vaš želodec oziroma trebuh poln in utesnjen. Zaradi prevelikega kopičenja vetrov je trebuh lahko videti bolj napihnjen in tudi občutljiv. Simptomi napihnjenosti so običajno občutki nelagodja, možni so tudi krči in bolečina v trebuhu, kot da bo trebuh počil.

Napihnjenost je lahko posledica resnih bolezenskih težav, v največ primerih pa je razlog nepravilna prehrana ali intoleranca na določene tipe hrane ali pijače. Kakršen koli je razlog za napihnjenost, lahko ta negativno vpliva na naše dnevno počutje ter lahko povzroči slabo samopodobo, kar pa samo poveča nelagodje, ki ga čutimo.

Kako prepoznamo, da smo napihnjeni?

Napihnjenost lahko prepoznamo po malo daljšem obdobju, ko vidimo, da nelagodje v trebuhu ne izgine. Čez dan je občutek, da je trebuh čisto poln in raztegnjen. Napihnjenost lahko prepoznamo tudi po povečani velikosti trebuha in konstantnem zvijanju v želodcu.

Opazimo lahko tudi, da se je v kratkem času povečal obseg pasu brez povečanega vnosa hrane.

Kaj je razlog za napihnjenost?

Najpogostejši razlog za napihnjenost je nepravilna prehrana oziroma intoleranca na določene tipe hrane in pijače. Razlog je lahko tudi kakšna bolj resna bolezen, v primeru da bolečina v trebuhu dalj časa vztraja, se je vedno dobro posvetovati z vašim osebnim zdravnikom. Pogosto je tudi posledica slabšega metabolizma, ki ne more dovolj dobro razgraditi vseh plinov, ki se ustvarjajo v našem telesu.

Različni vzroki:

  • Nepravilna prehrana
  • Počasen metabolizem
  • Hitrost zaužitja hrane in pijače
  • Intoleranca na določene tipe živil
  • Prenajedanje
  • Preveliko požiranje zraka (med obroki)
  • Povečanje telesne teže
  • Hormonske spremembe
  • Refluks

Napihnjenost je lahko posledica bolezni:

  • Kronična obolenja
  • Crohnova bolezen
  • Intoleranca na laktozo
  • Različne vrste raka
  • Nekatera zdravila
  • Vnetja
  • Zapora črevesa ali mehurja
mastika napihnjenost slika 2

Vzemite si čas za vaš obrok in ne hitite!

Starejši kot smo, hitreje mine naš čas, zato moramo biti pozorni in paziti na naš vnos hrane in pijače, saj prehiter vnos hrane lahko povzroči občutek napihnjenosti. Dobro je paziti na količino zaužite hrane in paziti, da se pri jedi ne nasitimo z zrakom, zato je potrebno dobro prežvečiti vsak obrok.

Med obroki se je dobro izogniti pretiranim pogovorom, prav tako lahko prekomerne porcije hrane povzročajo težave, saj tako obremenimo celotni prebavni proces. Vsak ima svojo velikost želodca, od osebe do osebe pa se tudi spreminja, koliko in kaj lahko pojemo, zato bodite previdni.

Vsaka akcija ima reakcijo

Kot nas je že učil znan fizik Isaac Newton, ima vsaka akcija tudi svojo reakcijo. Zato je dobro paziti na to, kaj in koliko zaužijemo, saj več kot pojemo, večja je verjetnost, da pride do napihnjenosti ali nelagodja v trebuhu.

Pri tem lahko tudi kontrolirate vaš dnevni vnos hrane in predčasno poskrbite, da ne pride do napihnjenosti.

Zmanjšajte vnos problematične hrane

V današnjem času se čedalje večkrat soočamo z različnimi alergijami in intoleranco na določena živila, saj je tudi ponudba živil vse bolj raznovrstna, živila lahko dobimo z drugega konca sveta. Hrano, ki vam povzroča takšno nelagodje in napihnjenost, je dobro izločiti ali pa bistveno zmanjšati količino zaužitja takšnih živil.

Ene izmed najbolj pogostih prehranskih intoleranc in alergij:

  • Intoleranca na laktozo (mleko, mlečni izdelki)
  • Alergija na jajca
  • Alergija na gluten
  • Intoleranca na fruktozo

Če sklepate, da je razlog za napihnjenost vaša prebava, je dobro narediti dnevnik prehranjevanja, kjer si zapišete vaš dnevni vnos posameznih živil, in s sistematičnim odstranjevanjem živil lahko izločite problematično hrano. Lahko tudi obiščete osebnega zdravnika, da preveri morebitne intolerance in alergije.

Hrana, ki zmanjša napihnjenost

Hrana s previsoko vsebnostjo FODMAP lahko povzroča nelagodje in napihnjenost. FODMAP je okrajšava za »fermentirane oligosaharide, disaharide, monosaharide in poliole«, to so ogljikovi hidrati, ki se težje razgradijo in povzročajo napetost, bolečino in nelagodje v trebuhu.

Oligosaharide najdemo v pšenici in zelenjavi, disaharid pa je na primer laktoza v mlečnih izdelkih. Monosaharidi vključujejo fruktozo, polioli ali sladkorni alkoholi pa so v sadju, kot so marelice, ter v žvečilnih gumijih ali sladicah.

Torej lahko napihnjenost kontroliramo s pravilno prehrano in pravilnim odnosom do hrane. Ta je lahko na vsakega posameznika deluje drugače, zato vam predlagamo voditi dnevni vnos hrane.

Chios mastika je odlična naravna rešitev za različne vrste želodčnih oziroma trebušnih bolezni in nelagodij, ki se nam lahko pripetijo. Pri nas lahko dobite mastiko z grškega otoka Chios, na izbiro imate vrsto različnih izdelkov od alkoholne pijače, tablet, kapsul, pastil, žvečilk, zobne paste, s probiotiki

Zakaj moramo paziti na ogljikove hidrate

Ogljikovi hidrati se slabo razgrajajo v trebuhu oziroma želodcu in se pri tem ustvarjajo plini, ki iščejo hitro pot iz telesa. Vsaka oseba je malo drugačna, zato imamo tudi vsak svojo toleranco na to, kaj in koliko lahko pojemo.

Seznam najpogostejših živil z visoko FODMAP:

  • Marelice
  • Šparglji
  • Nektarine
  • Česen
  • Hruške
  • Breskve
  • Mango
  • Rženi kruh
  • Pšenične testenine
  • Čebula
  • Pšenica
  • Zelje
  • Jabolka

mastika napihnjenost slika 4

Manj soli za bolj zdravo telo

Sol je ena izmed bolj pomembnih začimb, ki jo uporabljamo na dnevni ravni, saj lahko popestri prav vse jedi. Vendar pa kot velja za vse ostalo, tudi s soljo ni dobro pretiravati. Naše telo za normalno delovanje potrebuje tudi nekaj soli (zaradi natrija, ki ga najdemo v soli). Natrij uravnava volumen tekočin v telesu in pripomore k absorpciji različnih živil. Natrij prav tako vzdržuje optimalne pH-vrednosti v krvi. Po drugi strani pa je lahko prevelik odmerek natrija škodljiv za naše telo, saj v telesu zadržuje vodo, kar pa povzroča med drugim tudi napihnjenost.

Z manjšo količino soli lahko pazimo na svoje zdravje in se zaščitimo pred morebitno zgago in napihnjenostjo.

Telovadba in razgibavanje

Pravilna telovadba in dnevno razgibavanje sta zelo pomembni dejavnosti za dobro in zdravo življenje. Če imamo občutek napihnjenosti ali zgage, se ga lahko znebimo z aktivnimi dejavnostmi čisto na naraven način. Pri telovadbi in razgibanju ni potrebno pretiravati, je pa dobro, da se vsak dan vsaj malo gibljemo.

Z razgibavanjem pridobite še en dodaten koristnen učinek na vaše zdravje. Če se pri telovadbi dovolj znojite, pomagate telesu, da se znebi odvečnega natrija (kar pa zmanjša možnost napihnjenosti in zgage ter nelagodja v želodcu oziroma trebuhu).

Vaje, ki umirijo želodec:

  • Pol počep z razširjenimi nogami in z rokami na bokih
  • Upogib trupa (trebušnjak)

Telovaditi je potrebno počasi in umirjeno, da se lahko plini, ki se nabirajo v telesu, varno sprostijo in razgradijo.

Kdaj je potrebno do zdravnika?

Največkrat se vetrovi in plini sami ali z malo pomoči čez dan razpustijo in zapustijo telo. Včasih pa ne naravna pomoč ne zadostuje, v takšnih primerih se je vedno dobro obrniti na zdravnika, saj je lahko razlog za zgago/bolečino tudi resnejšega bolezen, ki pa zahteva strokovno pomoč.

Seznam simptomov:

  • Slabost
  • Izguba apetita
  • Prekomerna izguba teže v kratkem času
  • Stalne bolečine v želodcu
  • Kri v blatu
  • Driska
  • Bruhanje
  • Vročina

Ti simptomi so lahko znak, da imamo resnejše težave z našim prebavnim sistemom. Zdravnik bo lahko analiziral vzorec blata ali pa naredil rentgensko sliko prebavnega trakta in s tem hitro ugotovil kaj povzroča nelagodje in bolečino.

Ali lahko napihnjenost odpravimo na naraven način?

Hitri odgovor je DA. Zmerne športne aktivnosti preprečujejo krče in napihnjenost ter pospešuje izločanje presežnih plinov. Prav tako pomagajo topli obkladki ali topla kopel, saj sprošča napetost v trebuhu. Veliko živil naravno pripomore uravnavati našo prebavo tako, da se zmanjša verjetnost za napihnjenost ali zgago. Naštejmo samo nekatera od teh živil: mastika, kumina, korenina angelike, melisa…

mastika napihnjenost slika 3

Uporaba probiotikov za napihnjenost?

Uživajte probiotike, ki so namenjeni vzpostavitvi ravnovesja v črevesni flori. Probiotiki so zdrave bakterije, ki jih lahko dodajamo k naši prehrani za boljšo prebavo. Probiotike lahko dobimo na naravni način preko živil, ki so bogate z njimi. Že naši predniki so vedeli, da ima kislo zelje in kisla repa veliko naravnih probiotikov, ki smo jih potrebovali med zimskimi obdobji za krepitev našega zdravja. Dan danes lahko probiotike dobimo tudi v obliki prehranskih dopolnil.

Kako lahko še odpravimo napihnjenost?

Pomagate si lahko s Chios mastiko, to je grško super živilo, ki je v uporabi že od antičnih časov prav za želodčne in trebušne težave ter ustno higieno. Chios mastika je naravna smola drevesa mastike (Pistacia lentiscus), ima zelo prijeten vonj in okus ina ima dokazano protivnetne, antibiotične, antifungicidne in antioksidativne lastnosti. Če se počutite napihnjeni ali imate probleme z zgago, poskusite Chios mastiko. Je resnično odlična naravna rešitev za želodčne in trebušne težave.

Zakaj je mastikina smola odlična izbira za želodčne težave?

Kot že prej omenjeno se je Chios mastika uporabljala za želodčne težave že od antičnih časov cca. 2500 let. Prve omembe mastikinih solz (mastikine smole) so bile pri Hipokratu. Hipokrat je znan kot oče znanstvene medicine in je tudi sam uporabljal mastiko za preprečevanje prebavnih težav, prehladov in kot osvežilec daha. Mastiko so uporabljali tudi Rimski cesarji, ki so si pripravljali posebne pijače za višje sloje. Prav tako je Chios mastika dobila potrdilo s strani evropskih institucij EFSA (agencija za varno hrano)in EMA (agencija za zdravila), da Mastika prispeva k zdravemu prebavnemu traktu in boljši ustni higieni.

Danes je mastika na voljo v veliko različnih oblikah in produktih, prilagojeni prav za vse. Omenimo jih le nekaj: prehranska dopolnila, pijače, žvečilke, zobne paste, kozmetika.

Viri:

Dodaj odgovor