You are currently viewing Eteri─Źno olje mastike – sveto olje s terapevtskimi u─Źinki

Eteri─Źno olje mastike – sveto olje s terapevtskimi u─Źinki

 • Reading time:8 min branja

┼Że Sveto pismo omenja mastikino olje kot eno od sestavin svetega olja ‘krizme’. Kr┼í─Źanska cerkev ┼íe vedno uporablja krizmo za maziljenje ob posebnih prilo┼żnostih. Mastikino eteri─Źno olje je eno od najstarej┼íih eteri─Źnih olj in ima sveti pomen v hebrejski, berberski, tur┼íki, gr┼íki pravoslavni, egip─Źanski in maro┼íki kulturi.

Aromaterapija uporablja to olje za energetsko spro┼í─Źanje in odpiranje uma. Ob tem se lahko duh pove┼że z osebnostjo in pride v vsakdanjo zavest. Z vdihovanjem mastikinega olja se la┼żje notranje osredoto─Źimo na meditacijo in molitev.

KAZALO

Kako pridobivajo eteri─Źno olje mastike?

Mastikino eteri─Źno olje, ki ima dokazano terapevtske lastnosti, je pridobljeno s parno destilacijo mastikine smole. Nekatera mastikina eteri─Źna olja pridobivajo z destilacijo listov in vej drevesa mastike. Ta destilacija je cenej┼ía, vendar ne zagotavlja terapevtskih lastnosti olja, pridobljenega iz mastikine smole. Fitokemi─Źni profil olja, pridobljenega iz mastikinih listov, se od olja, pridobljenega iz mastikine smole, popolnoma razlikuje. ┼átevilnih spojin, ki so v slednjem prisotne, v prvem niso odkrili.

Eteri─Źno olje vsebuje visoko stopnjo monoterpenov:

Linearni monoterpeni 69%, alkoholni monoterpeni 10%, ketonski monoterpeni 2%, linearni seskviterpeni 15%, alkoholni seskviterpeni 2%, esteri 2%

Mastikino olje – u─Źinki in uporaba

Ima ┼ítevilne u─Źinke, ki pripomorejo k izbolj┼íanju zdravja in po─Źutja:

 • deluje antispazmodi─Źno
 • adstrigentno (deluje tako, da ‘skr─Źi’ ┼żile ali sluznico)
 • diureti─Źno
 • antimikrobno (zavira rast mikrobov in patogenih organizmov)
 • antisepti─Źno
 • pomaga pri izka┼íljevanju
 • je naravni dekongestiv (pomaga odma┼íiti in hkrati krepi)

Ima tudi dermatolo┼íke u─Źinke, saj deluje:

 • protiglivi─Źno
 • antibakterijsko
 • protivnetno
Mastika etericno olje s terapevtskimi ucinki slika 2

Je venski in limfni dekongestiv

Masa┼żo nog z oljem, kateremu je dodano eteri─Źno olje mastike, se priporo─Źa pri venski insuficienci, ki je bolezen venskega o┼żilja nog. Gre za popu┼í─Źanje venskih zaklopk ter venske muskulature. Posledica venskega popu┼í─Źanja so kr─Źne ┼żile, ob─Źutek te┼żkih nog, otekanje nog, gle┼żnjev, spremembe v barvi ko┼że, podplutbe, pojav varic.

Limfne ┼żile so pomemben del na┼íega pre─Źi┼í─Źevalnega limfnega sistema. V telesu imamo dvakrat ve─Ź limfnega kot ┼żilnega sistema. Limfni sistem se za─Źne pri prstih rok in nog ter se zdru┼żi v prsih. Limfne ┼żile se zdru┼żujejo v limfnih vozlih. ─îe so limfni vozli zama┼íeni, se lahko pojavijo razli─Źne bolezni od artritisa do ekcemov, dermatitisov, luskavice. Zama┼íen limfni sistem v nogah spro┼żi nastanek pajkastih in kr─Źnih ┼żil ter bole─Źin v nogah.

Masa┼żno olje za limfo in vene

 • 100 ml kvalitetnega olj─Źnega, mandljevega ali jojobinega olja
 • < 0,8 ml eteri─Źnega olja mastike

Sestavine dobro preme┼íajte. Z ne┼żnimi pritiski in gibi v smeri srca vtrite enkrat na dan masa┼żno olje v ko┼żo na nogah in stopalih.

Opozorilo: preverite masa┼żno olje na manj┼íem delu ko┼że. V primeru alergijskih reakcij prenehajte z uporabo.

Mastika etericno olje s terapevtskimi ucinki slika 4

Je naravni dihalni dekongestiv

Eteri─Źno olje mastike je odli─Źno protivnetno sredstvo. Ob enem pripomore k odstranjevanju sluzi. Monoterpeni v mastikinem olju ┼í─Źitijo dihala pred oku┼żbami in odpirajo dihalne poti.

Uporablja se lahko pri bronhitisu, prehladu ali gripi ter ostalih te┼żavah z dihali.

Uporaba:

Parna kopel z mastikinim oljem

 • 1-3 kapljice eteri─Źnega olja mastike
 • 1 liter vro─Źe vode

Pripravite si parno kopel v katero kanete mastikino olje. Paro po─Źasi vdihujte.

Eteri─Źno olje mastike lahko dodate tudi v parni difuzor za osve┼żitev prostora.

Mastika etericno olje s terapevtskimi ucinki slika 1

Je dekongestiv prostate

V zgodovini so mastikino smolo uporabljali kot naravni afrodizijak. Smolo so ┼żve─Źili ali jo mleto dodajali v kruh in sla┼í─Źice. Izvedene ┼ítudije dokazujejo, da lahko mastikino olje pripomore pri krepitvi prostate. Ohranja celovitost tkiv prostate, elasti─Źnost in toni─Źnost. Pripomore tudi k prepre─Źevanju zastojev in oteklin.

Uporaba:

Masa┼żno olje z dodatkom mastikinega olja uporabite za masa┼żo spodnjega dela trebuha.
Opozorilo: Pri─Źnite z uporabo na manj┼íem delu ko┼że. V primeru alergijskih reakcij z uporabo prenehajte.

Antimikrobno delovanje v ustih

V zgodovini so mastikino smolo ┼żve─Źili tudi za potrebe ustne higiene. Deluje na bakterijske obloge v ustni votlini. Tako izbolj┼ía zdravje zob in dlesni ter zadah.

Uporaba: 

Ustna voda z eteri─Źnimi oljem mastike
ÔÇó 50 ml ohlajenega zelenega ─Źaja
ÔÇó 2 kapljici et. olja mastike

Sestavine dobro premešajte. Uporabite za izpiranje ust po obroku ali po potrebi.

Kombinirajte z drugimi eteri─Źnimi olji

Eteri─Źno olje mastike se dobro me┼ía z nekaterimi drugimi olji:
ÔÇó vsa et. olja citrusov
ÔÇó ─Źrni poper Piper nigrum (L.)
ÔÇó koriander Coriandrum sativum (L.)
ÔÇó vetiver Vetiveria zizanioides
ÔÇó lovor Laurus nobilis
ÔÇó piment Pimenta dioica
ÔÇó mu┼íkatna kadulja Salvia sclarea
ÔÇó smilj Helichrysum italicum

Mastika etericno olje s terapevtskimi ucinki slika 3

Nasveti in informacije

Eteri─Źno olje mastike je varno za uporabo, dokler je uporabljeno v skladu s priporo─Źili za doziranje eteri─Źnih olj. Eteri─Źno olje mastike je mo─Źno koncentrirano in zato izjemno mo─Źno. Pri uporabi upo┼ítevajte nasvete za eteri─Źna olja.

Eteri─Źno olje mastike vsebuje linalool in limonen, ki pri nekaterih lahko povzro─Źijo dra┼żenje ko┼że. Zato vam priporo─Źamo, da najprej me┼íanico z mastikinim oljem uporabite na manj┼íem delu ko┼że. V primeru alergijskih reakcij z uporabo prenehajte.

Pomembo: eteri─Źno olje mastike uporabljajte vedno razred─Źeno v nosilnem olju. Nikdar ne uporabite nerazred─Źeno! Za uporabo v prehrani red─Źite 1-3 kapljice na obrok ali v pija─Źo. Za uporabo v kozmeti─Źnih izdelkih, dodajajte mastikino et. olje do 1%.

Viri:

 1. ÔÇťAntimicrobial Activity of the Essential Oil of Mastic Gum (Pistacia lentiscus var. chia) on Gram Positive and Gram Negative Bacteria in Broth and in Model Food SystemÔÇŁ, Chrysoula C. Tassou and G. J. E. Nychas,┬áInternational Biodeterioration & Biodegradation (1995), 36, 3-4, p.411.┬á
 2. ÔÇťChemical composition and antimicrobial activity of the essential oils of Pistacia lentiscus var. chiaÔÇŁ,┬áMagiatis, P; Melliou, E; Skaltsounis, A L; Chinou, I B; Mitaku, S,Planta Medica (1999), 65, 8, p. 749.┬á
 3. ÔÇťIn vitro antimicrobial activity of Pistacia lentiscus L. extractsÔÇŁ Iauk L, Ragusa S, Rapisarda A, Franco S, Nicolosi VM.: Preliminary report. J Chemother (1996), 8, p. 207-9.
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5476564/

Dodaj odgovor