Kaj je Crohnova bolezen?

Med kronične vnetne črevesne bolezni (KVČB) poleg Crohnove (kronove) bolezni (regionalni enteritis) spadata še ulcerozni kolitis in Intermediarni kolitis. Gre za kronično vnetje v prebavilih. Pri Crohnovi bolezni (CB) je delno ali popolnoma prizadet cel prebavni trakt od ust do zadnjika, pri ulceroznem kolitisu (UK) pa le debelo črevo. 10-15% bolnikov ne moremo uvrstiti ne v eno niti v drugo skupino, takrat govorimo o Intermediarnem kolitisu.

Mastika - Slika prikazuje boločino v trebuhu zaradi kronove bolezni, kjer se oseba drži za trebuh od bolečine

Pri Crohnovi bolezni je delno ali popolnoma prizadet cel prebavni trakt od ust do zadnjika

Kaj pomeni avtoimuna bolezen

Potrebno je poudariti, da je Kronova bolezen avtoimunska bolezen. Kar pomeni, da imunski sistem odreagira ne le na tujke v lastnem telesu, ampak uničuje tudi zdrava tkiva v njem. Imunski sistem zaradi zaenkrat še nepojasnjenih razlogov pretirano odreagira. Njegove ‘napačne’ tarče so lahko živci pri multipli sklerozi, trebušna slinavka pri diabetesu, tkiva prebavnega trakta pri CB ipd.

Simptomi

Najpogosteje je pri Crohnovi bolezni prizadet le zadnji segment tankega črevesja (ileuma) in del debelega črevesja. Nekatere oblike te bolezni so omejene na debelo črevo. Najpogosteje se bolezen pojavi med 14 in 25 letom.
Simptomi se lahko pojavljajo v blagi ali hudi obliki. Pojavljajo se nenadno in brez opozorila, z vmesnimi obdobji brez remisij. Največkrat pa so znaki naslednji:

 • kri v blatu
 • slabokrvnost
 • bolečina v trebuhu
 • razjede v ustih
 • zmanjšan apetit
 • bruhanje
 • driska
 • trebušni krči
 • zaostanek v rasti
 • slabost
 • vnetje sklepov
 • utrujenost
 • vročina
 • vetrovi
 • izguba telesne teže

Poleg navedenih se pri hudi obliki Crohnove bolezni lahko pojavijo še naslednji znaki:

 • Vnetje kože, oči in sklepov
 • Zožitev črevesja
 • Pojav fistul
 • Obsežne krvavitve iz črevesja
 • Vnetje jeter ali žolčnih kanalov
 • Zakasnjena rast ali spolni razvoj pri otrocih
 • Zmanjšana kostna gostota (osteopenija)

Omenjeni znaki so posledica nenormalnih povezav (fistul), ki povezujejo dva različna dela črevesja. Najpogosteje sta to črevesje in koža, lahko pa pride do fistule črevo-mehur ali drugih nenavadnih povezav. Tovrstni simptomi so lahko kožne razjede, vnetje beločnic, anemija.

Zdravljenje Crohnove bolezni

Do sedaj zdravila za zdravljenje te bolezni ni. S pravilno prehrano, zdravili in zdravim življenjem lahko bolezen obvladujemo.

24,10 
Akcija
13,87 

Vzroki za pojav Kronove bolezni

Največ obolelih ima gensko predispozicijo za pojav bolezni. Pri drugih imajo veliko vlogo faktorij iz okolja (infekcije z Mycobacterium paratuberculosis, hude diete, stres) ter lasten imunski sistem, ki se pretirano odzove ter posledično poškoduje lastna tkiva.

Pogosteje se bolezen pojavi pri kadilcih, kajenje simptome tudi okrepi.

Postavite diagnoze

Zdravnik pred dokončno potrditvijo Kronove bolezni izvede katerega od naslednjih testov:

Poleg navedenih se pri hudi obliki Crohnove bolezni lahko pojavijo še naslednji znaki:

 • Krvni testi pri katerih iščejo vnetne markerje
 • Test blata
 • Endoskopija
 • Kolonoskopijo
 • Slikovna testa: CT in MRI
 • Biopsija (odvzem vzorca tkiva)
Potek bolezni

Vnetna črevesna bolezen poteka od površinskih erozij na prebavilih, ki se postopoma večajo in poglabljajo. Nastajajo prave razjede -ulkusi, ki se pogosto zabrazgotinijo. Brazgotine povzročajo otrdelost črevesne stene, kar s časom lahko privede do obstrukcije črevesja. V najhujših oblikah razjede predrejo črevesne stene. V teh primerih bakterije vdrejo v bližnje organe in jih inficirajo. Bolezen lahko takrat ogrozi življenje obolelega.

Klasično zdravljenje

Priporoča se zdrav življenjski slog ter zmanjšanje stresa, ki na podlagi opazovanja reakcij telesa zmanjša napredovanje bolezni. Zdravljenje lahko vključuje zdravila in prehranska dopolnila.

Zdravila so namenjena zmanjšanju težav, nadzoru nad vnetjem in ne odpravljajo vzroka za vnetje. Pri hujših oblikah se uporablja zdravljenje z različnimi skupinami zdravil:

 • Kortikosteroidi (imajo neprijetne in resne neželene učinke)
 • Protivnetna zdravila
 • Imunosupresivi, ki zavirajo imunski odziv
 • Antibiotiki
 • Biološka zdravila

Slika prikazuje Kronova - Crohnova bolezen, ki povzroča bolečino v trebuhu ženski na pojstelji

Težave se pojavijo, ko se erozije na prebavili povečajo.

Prehrana bolnikov s Crohnovo boleznijo

Ta bolezen potrebuje skrbno opazovanje odzivov telesa na različno prehrano. Hrana ne povzroči Crohnove bolezni, vendar lahko poslabša stanje. Zdravnik vas bo na podlagi diagnoze najverjetneje usmeril k strokovnjaku za prehrano, ki vam bo dal osnovne informacije glede prehranjevanja. Z natančnim vodenjem dnevnika prehranjevanja, boste lažje razumeli katera prehrana na vas vpliva dobro, katero pa bi bilo bolje izločiti iz jedilnika.

Zmanjšajte vnos vlaknin

Sadje in zelenjava z zelo veliko vlaknin lahko poslabšajo simptome. Izogibati se je vredno jabolkom, mangu, čebuli, česnu, belušem, pšenici, artičokam, oreščkom in nekaterim semenom.

Ker pa je uživanje sadja in zelenjave pomembno, vam predlagamo nekaj vrst. Za začetek užijte manjši obrok ter le enega v dnevu, da preverite, če vam odgovarja.

Priporoča se zelenjava kot so podolgovate paprike, korenje, paradižnik, bučke, kumare ohrovt, špinača.

Sadje, ki ne poslabša simptomov so: banane, borovnice, grozdje, kivi, pomaranče, ananas, maline in jagode.

Tudi nekatera sladila kot sta agavin sirup ali yakoon vsebujejo veliko vlaknin. Tudi med in sladkor sta lahko problematični sladili.

Omejite vnos maščob in mleka

Pri Crohnovi bolezni je zmanjšana sposobnost za razgradnjo in absorbcijo maščob. Neustrezno razgrajena maščoba lahko povzroči drisko.
Ravno tako je zmanjšana pretvorba laktoze, zato se odsvetuje uživanje mleka in mlečnih izdelkov: mleko, maslo, smetana, sir.

Lahko pa poskusite z ovsenim, mandljevim ali katerim drugim rastlinskim mlekom brez sladkorja. Morda pa bosta skuta in jogurt brez laktoze, Cheddar sir, feta sir in parmezan dovolj dobri za dopolnitev vaše pestre prehrane.

Hrana brez glutena

Mnogi bolniki s Kronovo boleznijo opustijo hrano z glutenom. Priporoča se uživanje izdelkov brez njega, ki so pa danes lažje dostopni in so ravno tako okusni. Na vaš jedilnik uvrstite:oves, riž, kvinojo, kruh brez glutena, koruzne tortilije in koruzno polento, ajdo.

Vnos beljakovin

Beljakovine kot so prašičje, goveje meso ali suhe mesnine, se odsvetuje. Ravno tako sir. Priporočajo uživanje trdo kuhanih jajc, kuhane tunine, dušenega purana.
Prehrana pri Kronovi bolezni je odvisna od vašega telesa
Ne pozabite, da je vaš prehranski načrt tak, ki ga bo vaše telo sprejelo. Kar deluje pri nekam drugem, ne bo nujno delovalo tudi pri vas. Vendar hrana ni vaš sovražnik!
Poskusite oblikovati pester in okusen jedilnik po vaši meri. Obroki naj bodo majhni ter prijetnega videza.

Mastika - Slika prikazuje boločino v trebuhu zaradi kronove bolezni

Tudi pri Kronovi bolezni si lahko pomagamo z naravo.

Pri boju s Crohnovo boleznijo lahko pomaga tudi Narava

Med naravna prehranska dopolnila za pomoč pri tej bolezni strokovnjaki priporočajo konopljo ali mastikino smolo. Pomagajo tudi nekatera druga dopolnila, vendar sta ti dve najbolj učinkoviti.

Mastikina smola

Že antični avtorji kot sta bila Teofrast in Dioskuridi sta omenjala zdravilne učinke mastikine smole v jetrih, želodcu in črevesju. Mastika ima tudi antioksidativno in antibakterijsko ter protivnetno učinkovanje. Nekaj raziskav je potrdilo učinek mastike pri H. pylori, izvedene so bile tudi raziskave, ki so pri zastrupitvah potrdile njeno hepatoprotektivno delovanje na želodčno sluznico ter zavira lipidno peroksidacijo v homogenatih jeter pri podganah.
Glavna sestavina mastikine smole je oleanolna kislina, triterpen z lastnostmi zaščite jeter in želodca, z protivnetnimi in protitumorskimi učinki.

Učinkovanje mastikine smole pri CB

Ugotovitve študije so bile naslednje:

 • Mastika ima pri bolnikih s CD primarno vlogo pri spodbujanju remisije, saj je podhranjenost teh bolnikov pogosta
 • Povečanje telesne teže pri zdravljenju z mastiko je posledica zmanjšanja tekočega blata in tako izboljšanja absorbcije hranil
Priporočena količina mastikine smole /danPriporočen čas uživanja100% Mastika kapsule/
350 mg/90 kapsul
80% Mastika kapsule
280 mg/60 kapsul
Crohnova bolezen2,2 g /dan4 tedne6 kapsul / dan
4 tedne
8 kapsul /dan
4 tedne
 Crohnova bolezen
PRIPOROČENA KOLIČINA MASTIKINE SMOLE /DAN2,2 g /dan
PRIPOROČEN ČAS UŽIVANJA4 tedne
100% MASTIKA KAPSULE/
350 MG/90 KAPSUL
6 kapsul / dan 4 tedne
80% MASTIKA KAPSULE /
280 MG/60 KAPSUL
8 kapsul /dan 4 tedne
 • Antioksidativni in protivnetni učinek mastikine smole pripomore k izboljšanju jeterne indukcije beljakovin.
Doziranje mastikine smole pri CB

Izdelki iz mastikine smole so lahko različnih sestav. Od mlete mastikine smole do kapsul različnih koncentracij.

Povzetek

Kronova bolezen je avtoimuna vnetna bolezen, ki se pojavlja zaradi najrazličnejših psihičnih in okoljskih dejavnikov ter genskih predispozicij. Zahteva veliko volje in discipline glede načrtovanja prehrane, zdravil in prehranskih dopolnil ter načina življenja bolnika.
Odlično pri tem je, da si lahko bolniki pomagajo z naravnimi snovmi kot je mastikina smola. Deluje protivnetno, antioksidativno, rahlo antibiotično kar pripomore k izboljšanju počutja obolele osebe, povečanju telesne teže, boljši absorbciji hranil, predvsem beljakovin, nujnih za preživetje.

Viri:

Chios mastic treatment…
Kaj je KVČB?…
Multiple mechanisms involved…

-
MastikaPrijavite se na naše e-novice

S prijavo na e-novice, pridobite: 

 • Posebne akcije
 • Dodatni popusti
 • Zanimivi članki
mastika.si uporablja piškotke za boljše delovanje spletišča in analitiko.