FAQ - Pogosta vprašanja

Mastikina smola je pridobljena iz drevesa “Pistacia lentiscus” oziroma drevesa mastike, ki raste na otoku Chios v Grčiji. Uporablja se lahko za aromatiziranje hrane, kot žvečilni gumi ali pa se uporablja kot naravno zdravilo za prebavne težave. Že v antični Grčiji so se zavedali, kako pomembna in koristna je mastikina smola, zato so jo začeli uporabljati na različne načine. Chios mastika se dan danes uporablja tako v obliki prehranskega dopolnila kot v kozmetiki in kulinariki.

Mastika je varna za uživanje v priporočenih količinah. 

Klinično testiranje pri odraslih osebah z izjemno visokimi dozami (5g/ dan) 6 mesecev je dokazalo, da je mastikina smola popolnoma varna brez stranskih učinkov. Če ste noseči ali dojite, se pred uporabo posvetujte z zdravnikom. V Grčiji je mastikina smola v vsakdanji rabi. Mastikin prah dodajajo tudi jedem, kot so kruh, bomboni, kuhane jedi, čokolada, olje, vino… Mastiha izdelki so 100% naravni in ne vsebujejo alergenov.

Zimzeleno drevo mastike najdemo po celotnem Sredozemlju. Že od antičnih časov pa je mastikina smola, ki jo pridobivajo iz tega drevesa, še posebej cenjena, če je z grškega otoka Chios. Posebna lega otoka v Egejskem morju, s tem ugodne klimatske razmere in sestava tal pripomorejo, da ima mastikina smola s teh dreves več zdravilnih učinkovin. Zato ni zaman, da jo je pod svojo zaščito vzel tudi Unesco. Leta 2017 je EFSA (Evropska komisija za varno hrano) za Chios mastikino smolo odobrila kar dve zdravstveni trditvi: da Chios mastikina smola pripomore k zdravemu prebavnemu traktu ter da Chios mastikina smola pripomore k izboljšanju zdravja ustne votline.

Glede na izvedene študije se priporoča Chios mastikina smola pri okužbi z bakterijo Helycobacter Pylori, napenjanju, zgagi, težavah s prebavo. Zobno pasto in ustno vodo z dodano Chios mastiko uporabljamo pri negi zob in ustne votline.

Glede na dosedanje raziskave kontraindikacije niso znane.

Ker pa spada drevo mastike v rod Pistacia ni odveč opozorilo, da se uporabi mastikine smole izogibajo ljudje z alergijo na pistacije. Priporočamo posvetovanje z zdravnikom v primeru nosečnosti, dojenja oz. pri otrocih mlajših od 3 let.

V Grčiji tradicionalno uživajo alkoholne pijače, ki vsebujejo Chios mastiko, kot digestiv, za boljšo prebavo po obroku. Obstajajo omejene raziskave o učinkih uživanja mastike kot alkoholne pijače, zato je težko z gotovostjo trditi, ali lahko pomaga pri prebavi v tej obliki. Vendar pa se mastikina smola tradicionalno uporablja kot naravno zdravilo za prebavne težave in je bila v študijah dokazana protivnetna in antibakterijska lastnost, ki lahko koristi za zdravje črevesja. Pomembno je opozoriti, da lahko pretirano uživanje alkohola negativno vpliva na prebavo in celotno zdravje, zato je zmernost ključnega pomena. Če imate težave s prebavo, je najbolje, da se posvetujete z zdravnikom o tem, kako obvladati svoje simptome.

Učinek mastikine smole je odvisen od posameznika in njegovih zdravstvenih težav. Nekateri ljudje lahko opazijo izboljšanje že po nekaj dneh uporabe, medtem ko lahko drugi opazijo učinek šele po nekaj tednih. Priporočljivo je, da mastiko uporabljate redno in v skladu z navodili proizvajalca, da dosežete najboljše rezultate.

Play Video

Če imate kakršno koli vprašanje, na katerega odgovor ne najdete tukaj, nas lahko pokličite na 051 220 321 ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca.

Mastika blog faq header