FAQ - Pogosta vprašanja

Mastikina smola je pridobljena iz drevesa “Pistacia lentiscus” oziroma mastic, ki raste na otoku Chios v Grčiji. Uporablja se lahko za aromatiziranje hrane, kot dodatek k žvečilnemu gumiju ali pa se uporablja kot naravno zdravilo za prebavne težave in protivnetne učinke. Že v antični Grčiji so se zavedali kako pomembna in koristna je mastikina smola, zato so jo začeli uporabljati v vrsto različnih produktov. Mastika se dan danes najbolj uporablja za prehranska dopolnila in alkoholne pijače.

Mastika je varena za uživanje v zmernih količinah. Vendar pa se lahko pri prekomernem uživanju pojavi driska ali slabost, zato je priporočljivo upoštevati priporočen dnevni odmerek. 

Zimzeleno drevo mastike najdemo po celotnem Sredozemlju. Že od antičnih časov pa je mastikina smola, ki jo pridobivajo iz tega drevesa še posebej cenjena, če je iz grškega otoka Chios. Posebna lega otoka v Egejskem morju, s tem ugodne klimatske razmere in sestava tal pripomorejo, da ima Mastika smola s teh dreves več zdravilnih učinkovin. Zato ni zaman, da jo je pod svojo zaščito vzel tudi Unesco. Leta 2017 je EFSA (Evropska komisija za varno hrano) za Chios mastikino smolo odobrila kar dve zdravstveni trditvi: da mastikina smola pripomore k zdravemu prebavnemu traktu ter da mastikina smola pripomore k izboljšanju zdravja ustne votline.

Glede na izvedene raziskave, se priporoča mastikina smola oziroma mastika kapsule za uživanje pri Helycobacter Pylori, napenjanju, zgagi, težavah s prebavo. Zobno pasto in ustno vodo z dodano mastiko, uporabljamo pri negi zob in ustne votline.

Glede na dosedanje raziskave, kontraindikacije niso znane.

Ker pa spada drevo mastike v rod Pistacia ni odveč opozorilo, da se uporabi mastikine smole oz. Mastika kapsule izogibajo ljudje z alergijo na pistacije. Priporočamo posvetovanje z zdravnikom v primeru nosečnosti, dojenja oz. pri otrocih mlajših od 3 let.

Obstajajo omejene raziskave o učinkih uživanja mastike kot alkoholne pijače, zato je težko z gotovostjo trditi, ali lahko pomaga pri prebavi v tej obliki. Vendar pa se mastikina smola tradicionalno uporablja kot naravno zdravilo za prebavne težave in je bila v nekaterih študijah dokazana protivnetna in antibakterijska lastnost, ki lahko koristi za zdravje črevesja. Pomembno je opozoriti, da lahko pretirano uživanje alkohola negativno vpliva na prebavo in celotno zdravje, zato je zmernost ključnega pomena. Če imate težave s prebavo, je najbolje, da se posvetujete z zdravnikom o tem, kako obvladati svoje simptome.

Učinek mastikine smole je odvisen od posameznika in njegovih zdravstvenih težav. Nekateri ljudje lahko opazijo izboljšanje že po nekaj dneh uporabe, medtem ko lahko drugi opazijo učinek šele po nekaj tednih. Priporočljivo je, da mastiko uporabljate redno in v skladu z navodili proizvajalca, da dosežete najboljše rezultate.

Če imate kakršno koli vprašanje, ki ga ne najdete tukaj, nas lahko pokličite na 051 220 321 ali pa nam pišite na spodnji obrazec.

Mastika blog faq header