You are currently viewing Zgaga: vzroki, simptomi in rešitve

Zgaga: vzroki, simptomi in rešitve

  • Reading time:14 min branja
KAZALO

Zgaga – kaj je in zakaj se pojavi?

Zgaga je občutek pekoče bolečine ali neugodja v zgornjem delu prsnega koša, ki se lahko razširi do grla. Najpogostejši vzrok za zgago je refluks želodčne kisline v požiralnik, ki se pojavi, ko se mišice na dnu požiralnika ne zaprejo dobro. To povzroči, da se želodčna kislina vrne nazaj v požiralnik, kar daje pekoč občutek in lahko tudi bolečino.

Drugi vzroki za zgago so lahko prenajedanje, uživanje mastne ali začinjene hrane, alkohola, kajenje, stres in uporaba določenih zdravil. Zgaga je lahko tudi simptom gastroezofagealnega refluksa (GERB) ali bolezni požiralnika.

Pri nekaterih ljudeh se zgaga pojavi le občasno in ne predstavlja večjega problema, medtem ko se drugi lahko soočajo z njo vsak dan in ima lahko velik vpliv na njihovo kakovost življenja. Če se zgaga pojavlja pogosto ali traja dalj časa, je priporočljivo poiskati zdravniško pomoč.

Zakaj peče zgaga?

Zgaga je običajno posledica nepravilnega delovanja spodnje mišice požiralnika, ki omogoča prehod hrane iz požiralnika v želodec ter hkrati preprečuje, da bi se želodčna vsebina vračala nazaj v požiralnik. Želodčna kislina, ki pri presnovi hrane sodeluje pri ustvarjanju hranilnih snovi, je prilagojena kislosti želodčne sluznice, vendar pa lahko draži požiralnik, ki ima drugačno sluznico. Če spodnja mišica požiralnika ne opravlja svoje naloge, kisla želodčna vsebina lahko pljusne proti požiralniku, kar povzroči pekočo zgago. Zato je pomembno, da je spodnja mišica požiralnika v dobrem stanju in da preprečimo refluks želodčne vsebine v požiralnik. V tem smislu lahko izogibanje nekaterim živilom in pitje dovolj vode pomaga pri preprečevanju zgage.

Na sliki je prikazan moški z skico prebavnega sistema kot prikaz, da ima probleme z zgago

Simptomi zgage in kako jih lahko prepoznamo

Simptomi zgage so lahko zelo neprijetni in moteči. Nekateri ljudje morda sploh ne vedo, da imajo zgago, saj lahko simptomi posnemajo druge težave s prebavili. Zato je pomembno, da se zavedamo, kateri simptomi so značilni za zgago in kako jih lahko hitro prepoznamo.

Nekateri od možnih simptomov zgage so:

  • Pekoč občutek v prsih: To je eden najpogostejših simptomov zgage. Pekoč občutek se po navadi pojavi za prsnico in se lahko razširi v vrat ali celo v usta.
  • Kisel okus v ustih: Kadar se želodčna vsebina vrača nazaj v požiralnik, lahko povzroči kisel okus v ustih.
  • Slabost: Nekateri ljudje lahko doživijo občutek slabosti ali celo bruhanje.
  • Težko požiranje: Zgaga lahko povzroči težave pri požiranju, saj se lahko pojavi občutek zatikanja hrane v požiralniku.
  • Bolečine v prsih: Zgaga lahko povzroči bolečine v prsih, ki so lahko podobne kot pri srčnem napadu. Če opazite bolečine v prsih, ki se širijo v roke, ramena ali vrat, se nemudoma posvetujte z zdravnikom.
  • Vneto grlo: Vračanje želodčne kisline v požiralnik lahko povzroči vnetje grla, ki ga spremlja občutek bolečine ali draženja.
  • Povečana tvorba plinov in napenjanje: Ko se v želodcu nabere preveč plinov, lahko pritiskajo na spodnji del požiralnika in povzročajo zgago. Poleg tega lahko napenjanje pritiska na želodec in povzroči, da se vsebina želodca vrne nazaj v požiralnik.
  • Slabost ali bruhanje: Nekateri ljudje, ki trpijo zaradi zgage, se lahko počutijo slabotne in imajo občutek, da bodo bruhali. To se zgodi, ker se lahko želodčna vsebina, ki se vrača v požiralnik, zatakne v grlu ali ustih in povzroči občutek slabosti. Bruhanje lahko tudi olajša simptome zgage, vendar le začasno, saj se lahko po izpraznitvi želodca simptomi vrnejo.

Če opazite te simptome, je možno, da trpite za zgago. Pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom, če se simptomi pojavljajo pogosto ali so zelo moteči.

Kako zmanjšati tveganja za zgago?

Če želite zmanjšati tveganje za zgago, je pomembno, da se izogibate prenajedanju in uživanju hrane, ki lahko draži želodčno sluznico, kot je mastna, ocvrta, začinjena ali kisla hrana. Prav tako lahko pomaga, če uživate manjše obroke pogosteje skozi ves dan, namesto enega ali dveh velikih obrokov. Izogibajte se alkoholu, kajenju in preveč kofeina, saj lahko vsi ti dejavniki povečajo tveganje za zgago. Poskusite se izogniti tudi oblačilom, ki vam preveč stiskajo trebuh, saj lahko to prav tako povzroči zgago.

Priporočljivo je, da počakate vsaj dve uri po obroku, preden se uležete, saj lahko ležanje z napol polnim želodcem povzroči refluks želodčne kisline. Način, kako spite, lahko prav tako vpliva na tveganje za zgago. Poskusite spati z dvignjenim vzglavjem, da se vsebina želodca ne more vriniti nazaj v požiralnik.

Chios mastika je naravna smola, ki jo pridobivajo iz drevesa Pistacia lentiscus na grškem otoku Chios. Grki jo uporabljajo že od antičnih časov, saj ima antibakterijske, protivnetne in antioksidativne lastnosti. Študije so pokazale, da lahko Chios mastika pomaga zmanjšati kislost želodčne vsebine in deluje protivnetno na sluznico prebavnega trakta. To lahko pomaga pri lajšanju simptomov zgage. Chios mastika ustvari film na želodcu, ki ga ščiti pred kislinami, ki povzročajo bolečino. V kislem okolju želodca se aktivirajo triterpenske kisline Chios mastike, ki imajo protivnetne in antioksidativne lastnosti. Zato bi bilo dobro poskusiti Chios mastiko kot naravno podporo za preprečevanje in lajšanje zgage.

Če kljub tem ukrepom še vedno trpite zaradi zgage, poskusite z zdravili, ki zmanjšajo količino želodčne kisline ali obložijo želodčno sluznico. Priporočljivo je, da se pred uporabo zdravil posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom. S pravilnimi navadami in ukrepi lahko zmanjšate tveganje za zgago in izboljšate svoje zdravje in kakovost življenja.

Živila, ki lahko povzročijo zgago in zakaj

Prehrana je pomemben dejavnik pri pojavu zgage. Obstajajo določena živila, ki lahko sprožijo ta neprijeten občutek v želodcu. Med najpogostejšimi krivci so mastna, začinjena in kisla hrana, ki dražijo sluznico želodca in lahko povzročijo povečano proizvodnjo želodčne kisline. Poleg tega so lahko problematična tudi gazirana pijača, kava, čokolada, alkohol in kis, saj lahko oslabijo mišice na prehodu med požiralnikom in želodcem, kar omogoča, da se kisla vsebina želodca vrne nazaj v požiralnik. Prav tako so nekatera zdravila, kot so aspirin in nekateri antibiotiki, znani po tem, da lahko povzročijo zgago.

Če želite zmanjšati tveganje za pojav zgage, se izogibajte uživanju teh živil in pijač, ali pa jih uživajte bolj zmerno. Prav tako se izogibajte uživanju hrane pred spanjem, saj ležanje lahko poveča možnost, da se želodčna vsebina vrne nazaj v požiralnik.

Katera živila blažijo/lajšajo simptome zgage?

Živila, ki lahko pomagajo pri blaženju simptomov zgage in preprečevanju njenega pojava imajo alkalno vrednost, kar pomaga pri uravnavanju pH vrednosti v želodcu in zmanjšuje kislost, medtem ko druga živila vsebujejo protivnetne sestavine, ki pomagajo pri zmanjšanju vnetja v želodcu.

Na sliki so prikazane različne zelenjave z namenom prikazati katere so dobre za obvladovanje zgage.

Nekatera od teh živil so:

  • Zelenjava: Zelenjava z nizko vsebnostjo kislin, kot so bučke, korenje, grah, kumare in buče.
  • Banane: Banane vsebujejo naravne antioksidante in imajo visoko vsebnost vlaknin, ki pomagajo pri prebavi.
  • Jogurt: Jogurt vsebuje probiotike, ki pomagajo pri uravnavanju prebave in zmanjšujejo vnetje v želodcu. Lahko ga uživate kot samostojen obrok ali dodatek k drugim obrokom.
  • Mandlji: Mandlji so bogati z beljakovinami in vlakninami, ki lahko pomagajo pri uravnavanju prebave in preprečevanju pojava zgage. Poskusite jih vključiti v svojo prehrano kot prigrizek ali jih dodajte k drugim jedem.
  • Ovsena kaša: Ovsena kaša je bogata z vlakninami, ki pomagajo pri uravnavanju prebave in preprečevanju pojava zgage. Poskusite jo jesti za zajtrk ali jo vključite v svoj dan kot zdrav prigrizek.
  • Zelena listnata zelenjava: Zelena listnata zelenjava, kot je špinača, ohrovt in blitva, je bogata z antioksidanti, ki lahko pomagajo pri preprečevanju vnetja v želodcu. Poskusite jih vključiti v svojo prehrano kot prilogo ali pa jih dodajte v svoje solate.
  • Riž: Beli riž je eno od najboljših živil za lajšanje simptomov zgage. Vsebuje veliko vlaknin in lahko pomaga pri uravnavanju prebave. Poskusite ga uživati kot prilogo ali kot dodatek k drugim jedem.
  • Krompir: Krompir lahko pomaga pri uravnavanju prebave in preprečevanju pojava zgage. Poskusite ga pečenega ali kuhanega kot prilogo ali pa ga dodajte k svojim solatam.

Zakaj je pitje vode pomembno pri preprečevanju zgage?

Pitje zadostne količine vode je ključno pri preprečevanju zgage. Ko telo ne dobi dovolj vode, lahko sečni mehur ne deluje pravilno in ledvice ne morejo izločiti dovolj odpadnih snovi iz telesa. To lahko vodi do draženja prebavnega sistema in povzroči simptome zgage. Zato je pomembno, da pijemo dovolj vode, da ohranjamo dobro hidracijo telesa in zagotavljamo, da prebavni sistem deluje pravilno.

Poleg tega lahko pitje vode med obroki pomaga razredčiti kislino v želodcu, kar zmanjša tveganje za nastanek zgage. Voda lahko tudi pomaga pri izpiranju ostankov hrane in kisline iz želodca ter pospeši prebavo. Priporoča se pitje vsaj 8 kozarcev vode na dan, razporejenih skozi celoten dan, ne samo med obroki.

Kdaj moramo poiskati zdravniško pomoč?

Ko se pojavijo določene zdravstvene težave, je pomembno, da se zavedamo, kdaj moramo poiskati zdravniško pomoč. Pri težavah s prebavnim traktom se na primer pogosto pojavijo simptomi, kot je zgaga, ki lahko signalizirajo nekatere resne težave. Huda in pogosta zgaga je eden izmed simptomov, ki utegnejo zahtevati zdravniško pomoč. Če zgaga ostaja nezdravljena, lahko povzroči številne zaplete. Nenehna izpostavljenost želodčni kislini lahko povzroči kronične težave z zobmi, splošno bolečino, razjede v grlu ali nepravilnosti v tkivih. Poleg tega lahko povzroči tudi težave s požiranjem, dihanjem in govorom, kar lahko zelo vpliva na kakovost življenja.

Zgaga lahko prav tako poškoduje tkivo požiralnika in poveča tveganje za nastanek raka. Če opazite kakršnekoli znake, ki kažejo na to, da ima zgaga hujše posledice, je nujno, da se posvetujete z zdravnikom in opravite ustrezne preglede. Na ta način lahko preprečite morebitne zaplete in se izognete resnim zdravstvenim težavam.

Kaj pomaga proti zgagi?

Zgaga je neprijetna težava, s katero se vsi občasno soočamo. Razlogi za njeno pojavljanje so lahko različni, vendar so simptomi vsem enaki. Občutek pekoče bolečine v želodcu in prsnem košu, ki lahko traja nekaj minut ali celo ure, je neprijeten in lahko zelo ovira vsakodnevne aktivnosti. Vendar pa obstaja več načinov, kako se lahko spopadete z zgago in jo hitro premagate.

Ko se pojavi zgaga, se mnogi poslužujejo zdravil ali mleka, da bi jo omilili. Vendar pa ti načini niso vedno najbolj učinkoviti, saj lahko še poslabšajo simptome. Namesto tega se lahko zatečete k naravnim metodam, ki so enako učinkovite in brez stranskih učinkov. Med najbolj učinkovitimi naravnimi načini za boj proti zgagi so soda bikarbona, banane, ingver in Chios mastika. Spodaj si lahko preberete več o tem, kako te sestavine delujejo in kako jih lahko uporabite za premagovanje zgage.

Na sliki je prikazana banana, ingver in na sredini velika škatla 100% Chios mastika kapsule.

  • BANANE: Kot smo že omenili so banane bogate z antioksidanti, ki lahko pomagajo pri lajšanju vnetja v želodcu in preprečevanju pojava zgage. Poleg tega vsebujejo naravne antacidne spojine, ki lahko pomagajo nevtralizirati želodčno kislino. Banane so lahko dober prigrizek med obroki ali pa jih lahko vključimo v smoothie.
  • CHIOS MASTIKA: Chios mastika je smola, pridobljena iz drevesa mastike, ki raste na grškem otoku Chios. Ima antibakterijske in protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo pri lajšanju prebavnih težav, vključno z zgago. Prav tako lahko pomaga pri zaščiti sluznice želodca in zmanjšanju vnetja v prebavnem traktu. Mastiko lahko najdemo v obliki tablet, kapsul ali prahu.
  • INGVER: Ingver je že dolgo časa priljubljeno naravno sredstvo za lajšanje prebavnih težav, vključno z zgago. Vsebuje snovi, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje v želodcu in spodbuditi prebavo. Ingver lahko uživamo svež, v obliki čaja ali pa ga uporabimo pri kuhanju.
  • SODA BIKARBONA: Soda bikarbona ali natrijev bikarbonat je učinkovito sredstvo za lajšanje zgage, saj ima alkalno pH vrednost, ki pomaga nevtralizirati prekomerno kislost v želodcu. Vendar pa je pomembno, da se s tem sredstvom ravna previdno, saj prekomerno uživanje lahko privede do neželenih učinkov, kot so napihnjenost in driska.
  • OSTALA NARAVNA SREDSTVA: Poleg zgoraj omenjenih sredstev lahko pomagajo tudi številna druga naravna sredstva, kot so aloe vera sok, jabolčni kis, kamilični čaj, kumina in melisa. Vsak posameznik je drugačen in lahko ima drugačno reakcijo na različna sredstva, zato je pomembno, da preizkusimo in najdemo tistega, ki bo najbolj primeren za nas.

Pri lajšanju simptomov zgage je ključno, da se izogibate tudi dejavnikom, ki lahko povzročijo zgago, kot so prekomerno uživanje alkohola, kofeina, mastne hrane, čokolade, citrusov, paradižnika in česna. Poleg tega jejte manjše obroke in jejte počasi, da boste lahko bolje prebavili hrano.

Poskrbite za svoje zdravje!

Kot smo omenili v našem članku, lahko pogosta izpostavljenost želodčni kislini povzroči različne težave. Da bi preprečili zdravstvene težave, je pomembno, da skrbite za svoje splošno zdravje. 

Pravilno delovanje prebavnega sistema je ključno za dobro počutje. Za močan imunski sistem morate poskrbite za svojo prebavo. Prav tako lahko redna uporaba Chios mastike pripomore k boljšemu počutju in delovanju naše prebave.

Viri

Dodaj odgovor