You are currently viewing Glivične okužbe nohtov in mastika na pomoč

Glivične okužbe nohtov in mastika na pomoč

  • Reading time:10 min branja

Glivična okužba nohtov je trdovratna nadloga, s katero se spopada mnogo ljudi. Okužba se kaže na več načinov, zdravljenje pa je dolgotrajno. Na srečo obstaja kar nekaj načinov in sredstev, ki nam ponujajo pomoč.  Znanstveniki so ugotovili, da pri zdravljenju glivične okužbe nohtov pomaga mastikina smola.

O glivični okužbi nohta govorimo, ko glivce začnejo rasti pod nohtom, zaradi česar se noht zadebeli, razbarva oziroma obarva in skrivi, postane krhek in lomljiv. Koža ob nohtu se lušči in srbi. Ko se okužba razširi, lahko noht celo odstopi od podnohtja, kar je zelo boleče in povzroča neprijeten vonj.

KAZALO

Kako se znebimo glivic na nohtih?

Pri zdravljenju moramo biti potrpežljivi in vztrajni, saj glivic ne bomo odpravili čez noč. Če je okužba huda, lahko zdravljenje poteka več mesecev. Nohti na nogah rastejo počasi, približno 1,5 mm na mesec. Zdravljenje polovice nohta lahko traja tri mesece, če je okužen cel noht, pa lahko traja več kot pol leta, da bo zrasel nov zdrav noht. Glivične nohte lahko zdravimo mehansko z brušenjem in piljenjem nohta ter čiščenjem nohtnega kanala, uporabimo pa lahko tudi antimikotična sredstva, to so sredstva proti glivicam. Obstaja kar nekaj preparatov in domačih receptov, ki so zelo učinkoviti pri boju zoper glivice na nohtih. 

Glivice Mastika 1

Mastikina smola je učinkovita pomoč pri preprečevanju glivic na nohtih

Mastikina smola ima različne zdravilne koristi. Učinkuje protiglivično, hkrati pa prizadeto površino zaceli in nahrani, saj celi rane in kožo pomirja ter regenerira. V nedavni študiji so ugotovili, da je raztopina mastike in hialuronske kisline, ki so jo tri mesece vsakodnevno nanašali na krhke nohte, občutno izboljšala videz in trdnost nohtov. Noht je namreč v veliki meri zgrajen iz keratina, mastikina smola pa spodbuja sintezo keratinov in z njimi povezanih proteinov, kar ima za posledico močne in trdne nohte. Mastika (Mastiha) ima tako dvojni učinek, uspešno se bori proti glivicam na nohtih, hkrati pa pripomore k rasti zdravega in močnega nohta. Ker mastika deluje tudi protimikrobno, protivnetno in antibakterijsko, ne odstranjuje le simptomov glivične okužbe, ampak nohte varuje pred težavami zaradi bakterijskih okužb ob poškodbah ali vraščanju nohtov.

Znanstvene raziskave dokazujejo, da mastikina smola deluje kot odličen antimikotik, kar pomeni, da uspešno zavira rast glivic in se zato lahko učinkovito uporablja tudi pri glivičnih obolenjih nohtov. V raziskavi o protiglivičnem delovanju izvlečkov rastlin, ki se uporabljajo v ljudski medicini, se je izkazalo, da je izvleček iz listov in mladih vej drevesa Pistacia lentiscus, iz katerega pridobivajo mastikino smolo, deloval znatno protiglivično na dermatofite, ki so glavni krivci za glivično okužbo, in sicer T. violaceum in T. mentagrophytes. V eni od raziskav so nadalje ugotovili, da mastikina smola deluje protiglivično tudi na plesni iz rodu Aspergillus, ki so tudi znani povzročitelji glivične okužbe nohtov. Poleg tega mastika na nohtu ustvari film, ki ščiti noht pred vlago in vdorom novih glivic. S svojimi učinkovinami spodbuja tudi regeneracijo tkiva ter tako dodatno pomaga pri zdravljenju.

Kako prepoznamo glivično okužbo na nohtu?

Glivična okužba nohtov oziroma onihomikoza je sprememba na nohtu, ki je dokaj pogosta, prizadene pa lahko tako nohte na nogah kot na rokah. Večkrat se z njimi srečamo na nogah, saj imajo v temnem, toplem in vlažnem čevlju idealne pogoje za rast. Okužba se sprva pojavi samo na enem nohtu, najpogosteje na palcu stopala, sčasoma pa lahko brez ukrepanja pride do okužbe več nohtov. O glivični okužbi nohta govorimo, ko glivce začnejo rasti pod nohtom, zaradi česar se noht zadebeli, razbarva oziroma obarva in skrivi, postane krhek in lomljiv. Koža ob nohtu se lušči in srbi. Ko se okužba razširi, lahko noht celo odstopi od podnohtja, kar je zelo boleče in povzroča neprijeten vonj. 

Glivice Mastika 2

Kako pride do okužbe?

Glivice so v našem telesu prisotne vedno, tudi kadar smo popolnoma zdravi. Živijo v prebavnem traktu, nožnici, ustih in v drugih tkivih v sožitju z drugimi mikroorganizmi. Kadar pa imamo premalo zdravih probiotičnih bakterij, preveč zdravil, bolezenska stanja, slab imunski sistem, stres, pride do porušenega ravnovesja med zdravimi probiotiki in kvasovkami, ki prevzamejo vodilno vlogo in se začno nenadzorovano množiti. Takrat pride do različnih okužb in glivičnih vnetij. Nohte lahko napade več vrst glivic.

Glavni povzročitelji, kar v 90 % primerov, so dermatofiti. V manjšem deležu pa so za glivično okužbo nohtov krive kvasovke ter plesni. Med plesnimi, ki povzročajo okužbo nohtov, prevladujejo predvsem vrste iz rodov Scopulariopsis in Aspergillus. Kvasovke na nohtih nog zelo redko povzročajo okužbe, so pa pogosteje izolirane iz nohtov rok, najpogostejša povzročiteljica pa je Candida albicans. Med dermatofiti kot povzročitelji onihomikoz je najpogosteje izoliran Trichophyton rubrum, sledi mu Trichophyton mentagrophytes, v manjših deležih še Trichophyton tonsurans, Epidermophyton floccosum in Trichophyton violaceum.

Glivične okužbe nohtov spadajo med površinske okužbe. Glivice, ki napadejo nohte, se namreč hranijo s keratinom in prizadenejo samo s keratinom bogata tkiva v koži, laseh in nohtih, globlje v tkiva ne pridejo. Ker je okužba z glivicami na nohtih dokaj nalezljiva, se lahko okužimo povsod, kjer ljudje hodijo bosi in kjer je veliko vlage, na primer na bazenih, v savnah, kopalnicah. K okužbi so bolj nagnjeni ljudje s sladkorno boleznijo, oslabljenim imunskim sistemom ali po poškodbi nohtov. 

Preventiva pred kurativo

Če bomo upoštevali nekaj preprostih nasvetov, lahko zmanjšamo verjetnost nastanka okužbe ali vsaj preprečimo pretiran razrast glivic na nohtih. Dnevno skrbimo za higieno svojih nog in uporabljajmo vsak dan sveže nogavice, noge pa po umivanju vedno dobro osušimo, še posebej kožo med prsti. Brisače in nogavice perimo pri višjih temperaturah.

V javnih prostorih bodimo vedno obuti, tudi kadar se tuširamo, če imamo možnost, pa si stopala tudi razkužimo. Naša obutev naj bo udobna in zračna, poskrbimo tudi za higieno obutve. Predvsem pa poskrbimo za uravnoteženo prehrano (priporoča se omejen vnos sladkorjev in bele moke) in za ravnovesje svojega imunskega sistema – močnejši kot je ta, manj možnosti bodo imele glivice za rast. 

Domači recepti proti glivicam na nohtih

Z glivicami se je potrebno spopasti čimprej. Manjša kot je površina prizadetega dela nohta, hitrejša in uspešnejša je pot odstranitve okužbe in obnove nohtne površine. Širjenje okužbe z glivicami na nohtih lahko preprečimo s sestavinami, ki jih najdemo v domači kuhinji. Ena bolj enostavnih naravnih rešitev za odpravo glivic je jabolčni kis.

Nogam lahko pripravimo prijetno kopel v mešanici domačega kisa in vode. To ponavljamo vsaj mesec dni vsak dan. Limonin sok prav tako poskrbi za uravnavanje pH-ja, obenem pa ima tudi protiglivični učinek. Z limono natremo problematične nohte in pustimo učinkovati 15 minut. Ponavljamo vsak dan do izboljšanja.

Vemo, da je česen eden najmočnejših naravnih antibiotikov, predvsem zaradi alicina, ki ga vsebuje. Učinkovit je tudi v boju z glivicami. Prerežemo strok česna in ga vtremo v noht ter pustimo delovati do jutra. Česen lahko tudi stisnemo, ga zmešamo z žlico olivnega olja in mešanico nanesemo na oboleli noht.

Zaradi protivnetnega in protiglivičnega delovanja nam pri boju z glivicami na nohtih lahko pomagajo tudi nekatera eterična olja. Eterično olje sivke, čajevca, bosvelije pa tudi smrekova smola in kokosovo olje. Slednje vsebuje kaprilno kislino, ki lahko prodre globoko v celice različnih vrst glivic in jih uniči. Olja namažemo na obolele nohte in pustimo delovati 15 minut ter to večkrat ponovimo.

Eterično olje mastike deluje protiglivično in je odlična rešitev za glivično okužbe nohtov.

Viri

Dodaj odgovor