You are currently viewing 5 najpogostejših vprašanj glede učinkov in uporabe mastikine smole

5 najpogostejših vprašanj glede učinkov in uporabe mastikine smole

  • Reading time:8 min branja

Mastikine smole oziroma kratko mastika ali mastiha je smola, ki jo pridobivajo iz zimzelenega drevesa mastike vrste Pistacia Lentiscus. Ta raste po celotnem Sredozemlju. Že od antičnih časov pa je mastikina smola še posebej cenjena, če je z grškega otoka Chios v Egejskem morju. Ugodna klima in sestava tal pripomorejo, da ima smola s teh dreves več zdravilnih učinkovin. Eno drevo v enem letu da do enega kilograma smole.

Mastikina smola v obliki kapljic priteče iz zarez v deblu. Na otoku smoli zaradi tega pravijo tudi ‘solze s Chiosa’. Sprva je mastikina smola v tekoči obliki, vendar se po dveh do treh tednih na vročem soncu strdi v trdo a krhko smolo bledo rumenkaste barve. Ob žvečenju se zmehča v belo gumijasto snov, zato je uporabna tudi kot žvečilni gumi. Sprva je grenkega okusa, potem pa razvije izjemno aromo, ki spominja na vonj cedre ali bora.

Mastikina smola ima širok spekter uporabe tako v zdravilstvu kot v kozmetiki in tudi kulinariki. Med drugim jo dodajajo v parfume, kreme, olja, uporabljajo jo kot začimbo v tradicionalnih grških receptih, poleg tega pa je tudi naravni konzervans. Potrjeno pomaga pri različnih prebavnih težavah, kot so napihnjenost, zgaga, bolečine v želodcu, pa tudi pri kožnih nepravilnostih, srčno žilnih boleznih in ustni higieni.

KAZALO

Mastika blog faq 1

1. Za katere zdravstvene težave se priporoča uživanje mastikine smole?

Mastikina smola deluje antioksidativno, protimikrobno, protiglivično, antiseptično in celo antikancerogeno. Krči žile, odvaja vodo, lajša izkašljevanje, omili bolečine v trebuhu, zmanjša napihnjenost, umirja zgago, sprošča in blaži mišične krče, poživlja in vlaži kožo in krepi lase. Glede na izvedene raziskave se priporoča mastikina smola oziroma mastika kapsule pri okužbi z bakterijo Helicobacter pylori, napenjanju, napihnjenosti, zgagi, Crohnovi bolezni, preprečevanju želodčnih razjed, kot pomoč pri sindromu razdražljivega črevesa. Zobno pasto in ustno vodo z dodano mastiko pa uporabljamo pri negi zob in ustne votline, saj dokazano pomaga preprečevati vnetje dlesni in nastanek kariesa.

Mastika ponuja celostno rešitev za celoten prebavni sistem. Ta se začne že v ustih, ki so čuvaj črevesja. Higiena in zdravje ustne votline je pomembna za ohranjanje zdravega gastrointestinalnega sistema.

2. Ali je mastikina smola primerna tudi za vegetarijance in varna za otroke in nosečnice?

100% mastikina smola je 100% produkt drevesa mastike. Je brez glutena, brez sladkorjev in brez laktoze. Je rastlinskega izvora kot tudi pomožne snovi v nekaterih produktih in tako primerna tudi za vegetarijance.

Primerna je tudi za diabetike. Če pa izberete žvečljive tablete, se prej posvetujte z zdravnikom, saj so kot vezivo v tabletah uporabljeni dekstrati. Prekomerna uporaba le teh lahko poviša raven sladkorja v krvi.

Mastika oziroma mastikina smola je 100% naravnega izvora in ne vsebuje alergenov. Glede na dosedanje raziskave in več kot 100 kliničnih študij kontraindikacije in stranski učinki niso znani. Klinično testiranje pri odraslih osebah tudi z izjemno visokimi dozami (5g/dan) 6 mesecev je dokazalo, da je mastikina smola popolnoma varna brez stranskih učinkov. Ker pa spada drevo mastike v rod Pistacia, ni odveč opozorilo, da se uporabi mastikine smole izogibajo ljudje z alergijo na pistacije.

V Grčiji je mastikina smola v vsakdanji rabi. Mastiko v prahu dodajajo tudi jedem. Vseeno pa se priporoča, da se pred zaužitjem posvetujemo z zdravnikom v primeru nosečnosti, dojenja oz. pri otrocih mlajših od 3 let. Ker otroci kapsulo težko pogoltnejo, jim vsebino kapsule 100% mastikine smole lahko stresemo v kosmiče, kašo ali jogurt.

Mastikina smola je torej varna za uživanje. To potrjujejo tudi evropske in mednarodne institucije. Evropska agencija za zdravila (EMA) je uvrstila mastikino smolo z otoka Chios v zeliščno monografijo Evropske unije kot tradicionalno zeliščno zdravilo, ki se uporablja za simptomatsko zdravljenje manjših kožnih vnetij in blažjih prebavnih motenj.

Leta 2017 je Evropska komisija za varno hrano za mastikino smolo z otoka Chios odobrila kar dve zdravstveni trditvi: da mastikina smola pripomore k zdravemu prebavnemu traktu ter da mastikina smola pripomore k izboljšanju zdravja ustne votline.

mastika varna za nosecnice otroke

3. Ali lahko uživam mastiko skupaj s predpisanimi zdravili?

Do sedaj ni bilo ugotovljeno negativno medsebojno učinkovanje mastikine smole in zdravil. Ker pa mastikina smola optimalno učinkuje pri nizkem pH v želodcu, se priporoča, da se je ne uživa istočasno s protikislinskimi zdravili.

Mastikina smola lahko deluje celo kot naravni povečevalec učinkov zdravil. Glede na klinično študijo mastikina smola na primer izboljša učinek antibiotikov pri zdravljenju okužbe s Helicobacter pylori za 17,5%.

4. Mastikina smola pred ali po jedi?

Mastikina smola najbolje deluje pri nizkem pH v želodcu, zato se priporoča, da jo zaužijemo 30 minut pred obrokom. Žvečljive tablete pa se morajo zaužiti po jedi, v kolikor je njihov namen ustna higiena.

Če mastikino smolo zaužijemo med jedjo ali po jedi, ni nič narobe. Problem nastane edino v primeru, ko po jedi zaužijemo mastiko v kapsuli, saj se v tem primeru kapsula v želodcu ne bo odprla.

Mastika blog faq 100 vs 80 kapsule

5. V čem se razlikujejo mastika kapsule 100% in mastika kapsule 80%?

Ko primerjamo ta dva izdelka, je največja razlika v koncentraciji čiste mastikine smole. Mastika kapsule 100% vsebujejo samo mastikino smolo v obliki prahu. Sama kapsula je narejena iz hipromelaze.

Mastika kapsule 80% pa so razvili predvsem zaradi nižje cene, saj je v kapsulah 80% čiste mastikine smole, ostalih 20% pa predstavljajo pomožne snovi, in sicer magnezijev stearat kot sredstvo proti strjevanju in celuloza kot stabilizator. Tudi pri teh je sama kapsula narejena iz hipromelaze.

Magnezijev stearat je preprosta sol rastlinskega izvora. Dodaja se številnim živilom, farmacevtskim izdelkom in kozmetiki.

Proizvajalec je želel svoje izdelke narediti dostopne za vse. Na primer, nekateri ljudje težko pogoltnejo kapsule, drugi aktivno snov raje vključijo v prehrano (mastika v prahu), spet tretjim odgovarja, da izdelek zaužijejo na poti, enostavno in brez vode (žvečljive tablete). Tako se lahko vsak potrošnik sam odloči, katera različica izdelka najbolj ustreza njegovemu načinu življenja.

Viri:

sciencedirect.com
theartofnature.gr
sciencedirect.com
gummastic.gr/en/
gummastic.gr/el/pdf

Dodaj odgovor