Mastikina smola (Mastihina smola) je edinstvena smola, ki jo pridobivajo na drevesu iz rodu Pistacia lentiscus. V antiki so smolo žvečili, kar je pripomoglo k izločanju koristnih sestavin mastike. Vsebuje namreč več kot 80 koristnih sestavin, mnogo od njih odkritih le v tej smoli. Ljudje v antiki so prepoznali koristi za izboljšanje prebave, ustne higiene in zdravja jeter.

Danes lahko izbirate med raznovrstnimi načini uporabe te smole. Od žvečenja smolnatih koščkov, dodajanja mastike oz. mastihe v prahu različnim jedem, do kapsuliranih pripravkov. Za nego ustne votline, dodajajo mastikino vodo, mastikino olje ali eterično olje kozmetičnim pripravkom kot so zobne paste ali pa pastilam za lizanje.

Izdelki iz mastike

Mastika gel zobna pasta 90g

8,80 

Izdelki iz mastike

Mastika ustna voda 250ml

12,50 

Mastika oz. Mastiha uničuje bakterijo Helicobacter pylori

H. pylori je bakterija, ki je postala odporna na antibiotike. Prevelike kolonije te bakterije v želodcu lahko povzročijo razjede in rane na želodčni sluznici. Posledično lahko razjede preidejo v tumorske ali rakave tvorbe.

Leta 2010 izvedena študija je dokazala, da je 1g na dan zaužite čiste mastikine smole, pri 19 od 52 udeležencev uničil bakterijo H. pylori. Najboljše rezultate so imeli udeleženci, ki so jim ob jemanju antibiotika, uživali še mastikino smolo (mastihino smolo).

Slika prikazuje žensko v bolečinah, ki se drži za želodec - Mastikina smola lahko pomaga odpraviti želodčne težave

Mastikina smola lahko pomaga odpraviti želodčne razjede

Mastikina smola učinkuje antibiotično, antimikrobno, antioksidativno, protivnetno. Dokazano vpliva na več bakterij, ki povzročajo peptične razjede. Hkrati deluje antiholinergično, kar posledično preprečuje nehotno krčenje gladkega tkiva v želodcu, črevesju, pljučih, sečilih,… Blago vpliva tudi na izločanje želodčne kisline in tako zmanjšuje pekoče bolečine pri razjedah.

Zmanjšuje simptome vnetne črevesne bolezni (KVČB)

Pogosta oblika te bolezni je Crohnova bolezen. Študija iz  leta 2015 je dokazala, da je mastika, ki so jo aplicirali v obliki kapljic, znatno zmanjšala vnetne markerje pri bolnikih s Crohnovo boleznijo.

Znižuje holesterol

V študiji, kjer so udeleženci 8 tednov uživali mastikino smolo, so dognali, da se jim je skupni holesterol znižal v primerjavi s placebo skupino. Ob tem se je tudi znižala raven glukoze v krvi, kar je pogosto povezano s previsokim holesterolom.

Boljše učinke so bile opaziti pri ljudeh z večjo težo.

Slika prikazuje mastikino smolo v njeni trdi obliki, mastikina smola je naravna

-
mastika.si uporablja piškotke za boljše delovanje spletišča in analitiko.