You are currently viewing Mastikina smola – za kaj pomaga?

Mastikina smola – za kaj pomaga?

  • Reading time:5 min branja

Mastikina smola, znana tudi kot mastihina smola, je izjemno dragocen naravni proizvod, ki se pridobiva na drevesu iz rodu Pistacia lentiscus. To drevo raste predvsem v Sredozemlju in je znano po svojih koristnih lastnostih že iz antičnih časov. V antiki so ljudje to smolo uporabljali na različne načine, najbolj priljubljena pa je bila žvečilna praksa, saj se je verjelo, da ta smola izboljšuje prebavo ter splošno zdravje telesa.

Mastikina smola vsebuje več kot 80 različnih koristnih sestavin, ki so bile odkrite le v tej smoli. Te sestavine so izjemno pomembne za naše telo, saj izboljšujejo prebavni sistem, krepijo zdravje jeter in pomagajo pri vzdrževanju ustne higiene. Poleg tega je mastikina smola znana tudi po svojih protivnetnih lastnostih, kar pomeni, da lahko pomaga pri lajšanju vnetij v telesu.

Ker mastikina smola vsebuje veliko hranilnih snovi, se pogosto uporablja kot prehranski dodatek. Nekateri ljudje jo uporabljajo tudi kot naravno zdravilo za bolezni prebavil, kot so razjede na želodcu ali črevesju, saj lahko pomaga pri zmanjšanju vnetja in lajšanju simptomov bolezni. Vsekakor je mastikina smola izjemno koristen naravni proizvod, ki lahko pozitivno vpliva na naše zdravje in dobro počutje.

Danes lahko izbirate med raznovrstnimi načini uporabe te smole. Od žvečenja smolnatih koščkov, dodajanja mastike oz. mastihe v prahu različnim jedem, do kapsuliranih pripravkov. Za nego ustne votline, dodajajo mastikino vodo, mastikino olje ali eterično olje kozmetičnim pripravkom kot so zobne paste ali pa pastilam za lizanje.

Mastika oz. Mastiha uničuje bakterijo Helicobacter pylori

H. pylori je bakterija, ki je postala odporna na antibiotike. Prevelike kolonije te bakterije v želodcu lahko povzročijo razjede in rane na želodčni sluznici. Posledično lahko razjede preidejo v tumorske ali rakave tvorbe.

Leta 2010 izvedena študija je dokazala, da je 1g na dan zaužite čiste mastikine smole, pri 19 od 52 udeležencev uničil bakterijo H. pylori. Najboljše rezultate so imeli udeleženci, ki so jim ob jemanju antibiotika, uživali še mastikino smolo (mastihino smolo).

mastika mastikina smola zakaj pomga img 1

Mastikina smola lahko pomaga odpraviti želodčne razjede

Mastikina smola je naravni izdelek, ki ima številne koristne učinke na naše telo. Ena izmed najpomembnejših značilnosti mastikine smole je njena sposobnost, da pomaga odpraviti želodčne razjede. Raziskave so pokazale, da mastikina smola deluje antibiotično, antimikrobno, antioksidativno ter protivnetno, kar jo uvršča med eno izmed najbolj učinkovitih naravnih zdravil za zdravljenje razjed.

Mastikina smola vpliva na več bakterij, ki povzročajo peptične razjede, in jih tako uničuje. Poleg tega deluje antiholinergično, kar preprečuje nehoteno krčenje gladkega tkiva v želodcu, črevesju, pljučih in sečilih. To pomeni, da mastikina smola pomaga pri sproščanju mišic v prebavnem traktu, kar lahko prispeva k zmanjšanju bolečin in nelagodja pri razjedah.

Poleg tega je mastikina smola blago kislo, kar lahko pomaga uravnavati pH ravni v želodcu. To zmanjšuje kislost želodčne kisline in zmanjšuje pekoče bolečine pri razjedah. Zaradi teh lastnosti je mastikina smola postala priljubljena naravna izbira za zdravljenje razjed na želodcu.

Zmanjšuje simptome vnetne črevesne bolezni (KVČB)

Pogosta oblika te bolezni je Crohnova bolezen. Študija iz  leta 2015 je dokazala, da je mastika, ki so jo aplicirali v obliki kapljic, znatno zmanjšala vnetne markerje pri bolnikih s Crohnovo boleznijo.

Mastikina smola lahko pomaga pri zniževanju holesterola

Mastikina smola ima potencialno pozitivne učinke na raven holesterola in glukoze v krvi. V študiji, kjer so udeleženci 8 tednov uživali mastikino smolo, so opazili zmanjšanje skupnega holesterola v primerjavi s placebo skupino. Poleg tega se je zmanjšala tudi raven glukoze v krvi, kar je pogosto povezano s previsokim holesterolom. Boljše učinke so opazili pri ljudeh z večjo telesno težo, kar kaže na to, da lahko mastikina smola pomaga pri zdravljenju in preprečevanju težav s holesterolom in presnovo.

Chios mastic Mastika zakaj pomaga mastiha 1

Poleg znižanja ravni holesterola ima mastikina smola tudi druge zdravstvene koristi. Kot antioksidant pomaga pri preprečevanju poškodb celic in vnetij, kar lahko zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni. V nekaterih študijah so ugotovili, da lahko mastikina smola pomaga pri izboljšanju krvnega tlaka in preprečuje arterijsko okluzijo.

Najnovejše raziskave kažejo, da ima lahko mastikina smola potencialno koristi pri zdravljenju ateroskleroze, saj zmanjšuje vnetja in izboljšuje presnovo maščob. Poleg tega pa mastikina smola vsebuje tudi polifenole, ki pomagajo pri uravnavanju presnove maščob in zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni.

Če vas zanima več o tej temi, si lahko preberete študijo “Effects of Chios mastic gum on cardiometabolic risk factors”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9693735/.

Dodaj odgovor