1. Kaj je kandida?

Kandida (Candida Albicans) je gliva kvasovka, ki živi v naših ustih in prebavilih in pri normalnem razmerju s koristnimi mlečnokislinskimi bakterijami pomaga pri prebavi in absorpciji hranil. Če pa se ta glivica preveč razraste, imamo opraviti s kandidiazo, kar povzroča bolj ali manj resne težave. Te se lahko pojavijo na koži, v grlu, ustih, spolnih organih in celo v krvnem obtoku. 

Stres, antibiotiki, kontracepcijske tablete so lahko med drugim vzrok razbohotenja kandide v telesu, ki jo ima naša črevesna flora v normalnih okoliščinah sicer pod nadzorom. V črevesni sluznici bivajo v harmoniji drug z drugim različne mlečnokislinske bakterije, ki skrbijo za prebavne procese in spodbujajo naš imunski sistem. Velikokrat slišimo, da se zdravje začne v črevesju. Z glivico candida albicans ima težave veliko odraslih pa tudi otrok, ki se lahko z njo okužijo že kot dojenčki preko matere.

 

Slika prikazuje okužbo kandida, slika je bila vzeta z Wikipedije

 

2. Kako prepoznamo, da nam nagaja kandida?

Znakov, da smo okuženi s kandido, je kar nekaj. Ko kandida uide izpod nadzora, začne razgrajevati steno črevesja in prodre v krvni obtok, od tam pa naprej po celem telesu. Lahko se počutimo kronično utrujeni in imamo bolečine v mišicah, lahko se spopadamo z alergijami, težavami s kožo, imamo bolečine v trebuhu, smo napihnjeni, zaprti ali imamo drisko, gastritis ali refluks. Pogosto so znak kandidiaze ustna in vaginalna vnetja, vnetja mehurja, glivice na nohtih in belo obložen jezik, lahko pa tudi razdražljivost, slaba koncentracij, glavoboli.

S preprostim domačim testom lahko preverimo, ali imamo težave s kandido. Zjutraj na tešče pljunemo v kozarec čiste vode. Slino opazujemo 15 minut. Če se iz sline spuščajo nitke, grudice ali meglice, pomeni, da v slini prevladuje kandida. Zdrava slina plava na površju.

 

3. Kako se kandide lahko znebimo na naraven način?

Obvladovanje kvasovke zahteva čas, saj je zelo trdoživa. Kvasovke za svoj obstoj potrebujejo ogljikove hidrate. Več kot imajo glivice na razpolago sladkorja, bolje uspevajo. V eni sami noči se lahko njihovo število podvoji. 

Torej, če želimo kandido izstradati, se moramo odpovedati sladkim razvadam. Zato vsaj za mesec dni opustimo čokolado, bonbone, sladka peciva, sladko sadje, suho sadje, sladkane pijače. Rada ima tudi druge ogljikove hidrate, zato naj bo na našem jedilniku čim manj jedi iz bele moke, kvasa, alkoholnih pijač, gob, kisa, zaradi novih okužb z glivicami pa bodimo previdni tudi z uživanjem arašidov, pistacij. 

Namesto tega si privoščimo piro, ajdo, stročnice, ribe, jajca, fermentirane izdelke, veliko zelenjave, kislo sadje in probiotike. Zelo priporočljivo je uživanje kislega zelja, kokosove maščobe, česna, čebule, rumene kolerabe, limone, ingverja, ki imajo močne protiglivične lastnosti. In pa seveda obilo vode. Ko namreč kandida od lakote odmre, se sprostijo njeni toksini, te pa je dobro čim bolj in čim prej odplakniti iz našega telesa. Veliko zanimivosti o kandidi si lahko preberemo v knjigi Resnice in zmote o kandidi ter Obvladajte kandido, preden ona obvlada vas avtorice Sanje Lončar.

Pri krotenju kandide je poleg uravnotežene prehrane temeljnega pomena tudi ustna higiena. Priporočljivo je tudi zamenjati zobno ščetko. Dobro je omejiti vnos antibiotikov in drugih zdravil, razen seveda če so ta nujno potrebna, predvsem pa poskrbeti za zmanjšanje stresa ter za naš imunski sitem.

Kadar je namreč človek v ravnovesju, glivica ne dela nobenih težav. Če pa je obrambni sistem telesa obremenjen, se poruši kislinsko bazično ravnovesje in ustvarijo se pogoji za razrast glivice. Njen prekomeren razrast je tako najprej posledica in šele nato vzrok naših težav. Celosten pristop k reševanju težave je tukaj na mestu. 

Slika je bila vzeta z Wikipedije, Na slii vidimo kandida oziroma kandido okužbo.

4. Ali si lahko pomagamo tudi z mastiko?

Mastika oziroma mastikina smola dokazano deluje antibiotično, še posebej uspešno se bori proti trdovratni in na antibiotike odporni bakteriji helicobacter pilory, ki nam povzroča težave v želodcu. Pomaga tudi pri vnetnih črevesnih boleznih, refluksu, ima protivnetni in antioksidativni učinek. Učinkuje pa tudi protiglivično. 

V študiji iz leta 2001 so preverjali antimikrobni učinek mastikine smole in njenega eteričnega olja na 12 mikroorganizmov, med njimi na candido albicans. Mikrobi so rastli 24 ur v petrijevkah pri 37 stopinjah Celzija, dodajali pa so jim različne koncentracije eteričnega olja mastikine smole. Potencial antibakterijskega učinka so merili glede na koncentracijo eteričnega olja, ki je bila potrebna za zaustavitev rasti mikroorganizma. Od dvanajstih mikroorganizmov je bilo osem občutljivih na prisotnost mastike, med njimi je bila tudi candida albicans.

Mastika je imela močne učinke pri zaviranju rasti bakterije s. aureus, s. epidermidis, in e. coli ter protiglivičen učinek na c. albicans. Dokazali so tudi protiglivični učinek na aktinomicete, ki so bacili v ustni flori. Študija je tako še potrdila predhodne ugotovitve, da žvečenje mastikine smole pomaga pri vzdrževanju ustne higiene. 

Akcija
30,40 
24,10 
-
MastikaPrijavite se na naše e-novice

S prijavo na e-novice, pridobite: 

  • Posebne akcije
  • Dodatni popusti
  • Zanimivi članki
mastika.si uporablja piškotke za boljše delovanje spletišča in analitiko.