You are currently viewing Kandida – simptomi, napotki in zdravljenje – Mastika

Kandida – simptomi, napotki in zdravljenje – Mastika

  • Reading time:6 min branja

KAZALO

 

1. Kaj je kandida?

Kandida (Candida Albicans) je gliva kvasovka, ki živi v naših ustih in prebavilih in pri normalnem razmerju s koristnimi mlečnokislinskimi bakterijami pomaga pri prebavi in absorpciji hranil. Če pa se ta glivica preveč razraste, imamo opraviti s kandidiazo, kar povzroča bolj ali manj resne težave. Te se lahko pojavijo na koži, v grlu, prebavilih, ustih, spolnih organih in celo v krvnem obtoku.

Stres, antibiotiki, kontracepcijske tablete so lahko med drugim vzrok razbohotenja kandide v telesu, ki jo ima naša črevesna flora v normalnih okoliščinah sicer pod nadzorom. V črevesni sluznici bivajo v harmoniji drug z drugim različne mlečnokislinske bakterije, ki skrbijo za prebavne procese in spodbujajo naš imunski sistem. Velikokrat slišimo, da se zdravje začne v črevesju. Z glivico candida albicans ima težave veliko odraslih pa tudi otrok, ki se lahko z njo okužijo že kot dojenčki preko matere.

Mastika blog kandida 2

2. Kako prepoznamo, da nam nagaja kandida?

Znakov, da smo okuženi s kandido, je kar nekaj. Ko kandida uide izpod nadzora, začne razgrajevati steno črevesja in prodre v krvni obtok, od tam pa naprej po celem telesu. Lahko se počutimo kronično utrujeni in imamo bolečine v mišicah, lahko se spopadamo z alergijami, težavami s kožo, imamo bolečine v trebuhu, nas tare napihnjenot, smo zaprti ali imamo drisko, gastritis ali refluks. Pogosto so znak kandidiaze ustna in vaginalna vnetja, vnetja mehurja, glivice na nohtih in belo obložen jezik, lahko pa tudi razdražljivost, slaba koncentracij, glavoboli.

S preprostim domačim testom lahko preverimo, ali imamo težave s kandido. Zjutraj na tešče pljunemo v kozarec čiste vode. Slino opazujemo 15 minut. Če se iz sline spuščajo nitke, grudice ali meglice, pomeni, da v slini prevladuje kandida. Zdrava slina plava na površju.

3. Kako se kandide lahko znebimo na naraven način?

Obvladovanje kvasovke zahteva čas, saj je zelo trdoživa. Kvasovke za svoj obstoj potrebujejo ogljikove hidrate. Več kot imajo glivice na razpolago sladkorja, bolje uspevajo. V eni sami noči se lahko njihovo število podvoji.

Torej, če želimo kandido izstradati, se moramo odpovedati sladkim razvadam. Zato vsaj za mesec dni opustimo čokolado, bonbone, sladka peciva, sladko sadje, suho sadje, sladkane pijače. Rada ima tudi druge ogljikove hidrate, zato naj bo na našem jedilniku čim manj jedi iz bele moke, kvasa, alkoholnih pijač, gob, kisa, zaradi novih okužb z glivicami pa bodimo previdni tudi z uživanjem arašidov, pistacij.

Namesto tega si privoščimo piro, ajdo, stročnice, ribe, jajca, fermentirane izdelke, veliko zelenjave, kislo sadje in probiotike. Zelo priporočljivo je uživanje kislega zelja, kokosove maščobe, česna, čebule, rumene kolerabe, limone, ingverja, ki imajo močne protiglivične lastnosti. In pa seveda obilo vode. Ko namreč kandida od lakote odmre, se sprostijo njeni toksini, te pa je dobro čim bolj in čim prej odplakniti iz našega telesa. Veliko zanimivosti o kandidi si lahko preberemo v knjigi Resnice in zmote o kandidi ter Obvladajte kandido, preden ona obvlada vas avtorice Sanje Lončar.

Pri krotenju kandide je poleg uravnotežene prehrane temeljnega pomena tudi ustna higiena. Priporočljivo je tudi zamenjati zobno ščetko. Dobro je omejiti vnos antibiotikov in drugih zdravil, razen seveda če so ta nujno potrebna, predvsem pa poskrbeti za zmanjšanje stresa ter za naš imunski sitem.

Kadar je namreč človek v ravnovesju, glivica ne dela nobenih težav. Če pa je obrambni sistem telesa obremenjen, se poruši kislinsko bazično ravnovesje in ustvarijo se pogoji za razrast glivice. Njen prekomeren razrast je tako najprej posledica in šele nato vzrok naših težav. Celosten pristop k reševanju težave je tukaj na mestu.

Mastika blog kandida 1

4. Ali si lahko pomagamo tudi z mastiko?

Mastika oziroma mastikina smola dokazano deluje antibiotično, še posebej uspešno se bori proti trdovratni in na antibiotike odporni bakteriji helicobacter pilory, ki nam povzroča težave v želodcu. Pomaga tudi pri napihnjenosti, zgagi, vnetnih črevesnih boleznih, refluksu, ima protivnetni in antioksidativni učinek. Učinkuje pa tudi protiglivično.

V študiji iz leta 2001 so preverjali antimikrobni učinek mastikine smole in njenega eteričnega olja na 12 mikroorganizmov, med njimi na candido albicans. Mikrobi so rastli 24 ur v petrijevkah pri 37 stopinjah Celzija, dodajali pa so jim različne koncentracije eteričnega olja mastikine smole. Potencial antibakterijskega učinka so merili glede na koncentracijo eteričnega olja, ki je bila potrebna za zaustavitev rasti mikroorganizma. Od dvanajstih mikroorganizmov je bilo osem občutljivih na prisotnost mastike, med njimi je bila tudi candida albicans.

Mastika je imela močne učinke pri zaviranju rasti bakterije s. aureus, s. epidermidis, in e. coli ter protiglivičen učinek na c. albicans. Dokazali so tudi protiglivični učinek na aktinomicete, ki so bacili v ustni flori. Študija je tako še potrdila predhodne ugotovitve, da žvečenje mastikine smole pomaga pri vzdrževanju ustne higiene.

5. Viri

The Antibacterial and the Antifungal Action of the Chios Mastic Essential Oil
Chios Gum Mastic: A Review of its Biological Activities
Obvladajte kandido, preden ona obvlada vas

Dodaj odgovor