You are currently viewing Kaj je mastika?

Kaj je mastika?

  • Reading time:7 min branja
Mastika drevo

Smola Mastika oz. Mastiha se proizvaja od antičnih časov

To je drevo mastike (mastiha) z otoka Chios v Egejskem morju. Izhaja iz rodu Pistacia lentiscus L. oz iz družine rujevk. Je zimzeleno drevo z čvrstimi listi in bodičastimi temno rdečimi plodovi.

Mastikino smolo oziroma Mastihino smolo pridobivajo z zarezovanjem v drevo. Izcedek je sprva brezbarvna gosta tekočina, ki se na soncu strdi v rumeno belo ali zeleno belo gosto smolo. To strgajo ročno z drevesa ali jo pobirajo iz tal, ki so jih predhodno očistili. Iz vsakega drevesa poberejo približno 1 kg mastikine smole letno. Pridelek nato spirajo in čistijo ter ločijo glede na barvo, velikost granul. Mastikina smola je v trdni, kristalni obliki, ki z žvečenjem postane mehka, gumijasta.

Vredno je omeniti, da se postopek proizvodnje Mastihe oziroma mastikine smole ni nič spremenil od antičnih časov do danes.

Drevo z otoka Chios je kultivirana različica drevesa Pistacia lentiscus

  • Botanik K.H. Rechinger (1943) je zapisal, da na otoku Chios goijo posebno vrsto mastikinega drevesa t.i. Pistacia Chia, ki daje farmacevtsko in komercialno bolj zanimivo mastikino smolo. Z vladnim odlokom iz leta 1994 (Protected Designation of Origin 317707/14-01-1994 (gaz. 17/14-01-94) je mastikina smola zaščitena kot unikaten naravni proizvod Grčije.
  • Leta 1997 je Evropska unija zaščitila poreklo mastikine smole z otoka Chios (Product of Protected Designation of Origin (PDO), on the basis of Regulation No. 123/1997 (L0224/24-1-97) of the European Union and it has been registered on the relevant European Union List of PDO Products.)
  • Kot tradicionalno rastlinsko zdravilo je zabeležena v evropski zeliščni monografiji (European Medicines Agency (EMA/HMPC/46758/2015)
  • Unesco je pridobivanje mastikine smole zaščitil s poreklom nematerialne kulturne dediščine človeštva (Nomination file No. 00993)
  • Mastikina smola je vključena v indijsko ajurvedsko farmakopejo (The Ayurvedic Pharmacopoeia of India (1999) pod imenom “Rumimastangi”. V Indiji nazivajo mastikino smolo z različnimi imeni: Rumi-Mastungi, Rumi Mastagee, Rumi Mastagee, Rumi Mastiki, Mastagee, Rumaa Mastakee, Rumee Mastagee. V angleščini to smolo nazivajo kot mastix ali mastic, grki pa ji rečejo mastiha.

Smola mastika vsebuje nekatere unikatne sestavine

Glavne sestavine Mastihine oz. mastikine smole so naravni polimeri, triterpeni, monoterpeni, polifenoli, fitosteroli. Del sestavin so eterična olja. Detektirali so preko 80 različnih sestavin, mnoge od njih so odkrili prvič.

Mastihina smola oziroma Mastikina smola se tako uporablja v prehrani ter osebni negi in kozmetičnih proizvodih. Odkrijemo jo lahko v prehranskih izdelkih kot so kruh, kava, oljčno olje, žvečilni gumiji, čokolada z mastiko in v vsakdanjih jedeh. Z dodajanjem mastikine arome, proizvajajo alkoholno pijačo Mastiha.  V kozmetičnih produktih uporabljajo tako eterično olje mastike, hidrolat, mastikino olje, ki jih dodajajo kremam, tonikom, zobnim pastam, ustnim vodam,…

Mastika kaj je mastika blog

Od antičnih časov do danes se mastika uporablja za podobne težave

Antični zdravniki (Hippocrates, Dioscorides, Galenos) so priporočali žvečenje mastikine smole za nego ustne votline, čiščenje zob ter izboljšanje zadaha. Že v tem času so smolo in njene izvlečke dodajali farmacevtskim pripravkom ter tonikom za čiščenje obraza.

Kasnejši zdravniki, farmacevti in zdravilci so mastiko priporočali pri želodčnih razjedah, želodčnih motnjah kot gastralgija, dispepsija, peptični ulkus.

Leta 1712 je menih iz Jeruzalema predstavil t.i.’ Jeruzalemski balzam’ na osnovi mastike, ki so ga uporabljali za zdravljenje ran, dermatitisa, trebušnih bolečin, hemoroidov, črevesnih glist in zobobola.

Srednjeveški zdravnik Paracelsus v svoji knjigi Der grossen Wundartzney (Great Surgery Book) priporoča mastiko/mastiho za zdravljenje ran.

Na Bližnjem vzhodu so mastiko uporabljali za čiščenje jeter, krepitev želodca ter jo dodajali polnilom za zobe.

Mastikina smola oz. Mastiha se je tako pojavljala v različnih medicinskih farmakopejah v Evropi, Indiji in na Bližnjem Vzhodu.

V današnjem času so bile izvedene številne znanstvene študije z uporabo chios mastike. Odkrili so pozitivne učinke pri črevesnih težavah, zobni in oralni higieni, delno tudi pri zdravljenju aidsa in travm. Dokazan je antimikrobni, protivnetni, antioksidativni učinek.

Antibakterijski učinek je bil s študijo (2003-2006) dokazan pri bakterijah Streptococcus mutans and Helicobacter pylori.

Zgodovina otoka Chios in z njim povezana smola mastika je bila burna

Chios je največji otok v Egejskem morju in je glede na lego bližji Turčiji kot Grčiji, vendar se prebivalci imajo za Grke. Znan je po svoji blagi klimi, čudovitih plažah in zgodovinskih spomenikih.

Že od antičnih časov je otok zaradi mastike užival določene privilegije. Več orientalskih narodov si je prizadevalo, da bi ga dobili pod svojo oblast.
Na otoku so Mastihohoria – mastika vasi, katerih zgodovina sega v bizantinski čas. Danes vidne Mastihorije so prestale katastrofalen potres leta 1881: Pirgi, Mesta, Olimpi in Vessa, Kalamoti in Elata, druge so vidne le še kot ruševine.

Prvi so organizirano trgovino in sistematično gojenje Mastihe – mastike na otoku spodbudili genovežani (1346-1566). V ta namen so ustanovili 22 Mastihohorij. Vasi so bile vse vidne iz morja in dobro utrjene proti napadom z morja in celine. Cilj le teh je bil monopolno izkoriščanje pridelka.
Med časom okupacije Turkov, je bila trgovina z mastiko ustavljena, ponovno pa je bila vzpostavljena v Osmanskem kraljestvu.
Trgovina z mastiko (Mastiho) je cvetela do začetka 20.stoletja. Me 1. in 2. sv. vojno se je proizvodnja mastikine smole popolnoma ustavila. Po končani vojni, so kmetje zopet obnovili svoje nasade, vendar jim ni uspelo povrnili smoli preteklega slovesa.
Na otoku se je oblikovalo združenje pridelovalcev, ki jim je s časom in podporo grške vlade uspelo povečati proizvodnjo in prodajo smole v svetu.

Danes na otoku poleg proizvodnje mastikine smole oz. mastihine smole proizvajajo še janež, kumino, fige, rožiče, olive in oljčno olje. Gojijo tudi posebno pasmo krav Jersey. Vsi kmetje so člani zadruge, katera ima svoje podjetje Mediterra, ki se redno pojavlja na svetovnih sejmih.

Viri in slike:

Dodaj odgovor