You are currently viewing Z NARAVO NAD VNETO GRLO

Z NARAVO NAD VNETO GRLO

 • Reading time:8 min branja

Vneto grlo vsi poznamo ta občutek, ko nas začne žgečkati, pikati ali boleti v grlu. Takrat, ko ukrepamo dovolj hitro, ti simptomi v večini primerov izginejo. Kako lahko najbolj učinkovito in na naraven način preprečimo okužbo grla, dihal, nosu in ušes?

Kazalo:

Nos, ušesa, žrelo in grlo so med seboj povezani

Bolečino začutimo v žrelu, ki je bliže ustni votlini. Če okužbo ne odpravimo se lahko seli navzgor v nos in ušesa ali navzdol v grlo.

Najpogosteje povzročijo okužbo žrela virusi. Redkeje se okužimo z bakterijami in glivami, vendar so takrat simptomi intenzivnejši in potrebujemo zdravniško pomoč. Vneto grlo, ki ga povzroči virusna okužba, običajno traja pet do sedem dni in ne zahteva zdravljenja.

Vneto grlo delimo na:

 • Faringitis, ko je okužba v predelu žrela in je posledica izcedka iz nosu ali alergije
 • Tonsilitis, ko so pordela in otekla mehka tkiva, ki jih še vidimo v grlu (dve nebnici, mandlja)
 • Laringitis, ko nam oteče grlo z glasilkami, imamo dražeč kašelj in smo hripavi

Zakaj nas boli grlo?

Vneto grlo oziroma bolečine v grlu nam lahko povzročijo tudi:

 • Alergijska reakcija (seneni nahod, alergija na hrano,…)
 • Dražeči vplivi iz okolice (kajenje, prah,…)
 • Dihanje čez usta
 • Dvig želodčne kisline iz želodca v grlo (refluks, GERD)

Zdravo tkivo žrela nas ščiti pred vdorom tujkov, virusov in bakterij v telo. Tkivo žrela ob stiku s tujki razvije vnetje, kar lahko občutimo kot bolečino v žrelu. Tkivo žrela je povezano v limfni obroč, katerega del so tudi naše bezgavke. Pri resnejših okužbah zato navadno zaznamo povečanje bezgavk na vratu.

Z lajšanjem bolečin v žrelu začnimo čimprej

Prvi znaki, ki nas opozorijo, da se v našem grlu nekaj dogaja (vneto grlo) je praskanje ali srbenje. Zaradi suhe sluznice v ustni votlini, imamo tudi suh občutek ustnic, ki se začnejo luščiti. Včasih nas srbijo tudi oči ter nam teče iz nosu. Kako se lahko ognemo širjenju okužbe?

Pijte dovolj tekočine

Mlačna voda ali zeliščni čaj sta najboljša. Zagotoviti moramo vlažnost žrela in grla ter dobro spiranje ledvic, saj ta sodelujejo pri odstranjevanju virusov in bakterij. Izogibajte se alkoholu in kavi.

Dihajte skozi nos

Dobra prehodnost nosu je pomembna pri preprečevanju širjenja okužbe. Vzemite majhno čisto injekcijo ter si pripravite blago solno raztopino (4,5 g soli v 0,5 l prekuhane vode sobne temperature) ali kupite fiziološko raztopino v lekarni. Vsaj tri krat na dan si vsako nosnico sperite tako, da nagnete glavo na eno stran ter v zgornjo nosnico počasi stisnete vodo iz brizge. To ponovite še na drugi nosnici.

Poskrbite za zadosten vnos vitaminov

Pri vnetem žrelu je pomemben zadosten vnos vitaminov B12, C, A in kalcija. Skrbijo za ustrezen imunski odziv. Z dodatnim vnosom vitaminov dosežemo tudi, da telo ne izčrpava svojih zalog, zato nismo izpostavljeni dodatnim okužbam. Vitamine vnašajte v telo s polnovredno hrano ali s prehranskimi dopolnili.

Uporabite pastile za lizanje

Ob srbečem ali bolečem grlu uporabimo različne pastile, kapljice ali pršila, ki delujejo protivnetno in antiseptično. Mastikina smola deluje antibiotično in antiseptično kar zmanjša bolečine v žrelu. Hkrati lizanje pastil prepreči izsušitev grla, kar pripomore k zmanjšanju širjenja okužbe.

Med je odlično domače zdravilo

Med je odlično zdravilo za vneto grlo saj blaži žrelo pred srbenjem. Jušno žlico medu zmešajte s sokom polovice limone. Mešanico pojejte po žličkah. Ponovite večkrat na dan. Poslužite se lahko že pripravljenih mešanic medu, propolisa ter drugih sestavin.

Grgrajte večkrat na dan

Pri grgranju upoštevajte, da je temperatura tekočine enaka sobni temperaturi in ni prehladna ali prevroča. Po grgranju nujno tekočino izpljunite. Ko končate, ust ne spirajte z vodo.

 • Blaga slanica je podobna tekočinam, ki jih imamo v telesu. Zato nam je grgranje z njo lahko v veliko pomoč.
 • Lahko uporabite tudi kapljice iz grenivkinih pečk. 1-2 kapljici kanete v 1 dcl vode ter grgrajte večkrat na dan.
 • Žajbljev čaj, ohlajen na sobno temperaturo je močan antiseptik. Takoj po grgranju začutite olajšanje.

Zrak v prostoru naj ne bo suh

Navlažite zrak z izparilci ali postavite mokro brisačo na radiator. Navlažen zrak prostora, vam bo pomagal pri lažjem dihanju ter ne bo dražil žrela. Izogibajte se dimu, ki lahko povzroča vneto grlo.

Mastika z naravo nad vneto grlo

Vneto grlo, kdaj k zdravniku?

Redkeje je okužba žrela bakterijskega izvora, tedaj govorimo o angini.

Značilnosti angine:

 • Boleče žrelo
 • Otekle bezgavke
 • Težko požiranje
 • Povišana temperatura
 • Splošna oslabelost
 • Navadno ni zamašenega nosu, niti izcedka iz nosu

V primeru angine moramo k zdravniku. Predpiše nam antibiotik, ki ga jemljimo toliko časa kot je predpisano v navodilih. Prehitro prenehanje uživanja antibiotika lahko poslabša okužbo ali se ta celo prenese na druge predele telesa.

Med uživanje antibiotika nujno jemljite tudi probiotike, ki jih dobite v lekarni ali specializirani prodajalni.

Zaključek

Vneto grlo lahko preprečimo, če ukrepamo dovolj hitro. Pomagamo si lahko na naraven način z domačimi zelišči ter prehranskimi dopolnili. Za preprečitev izsušitve žrela, v ustih topimo mastikine ali kake druge vrste pastil. Pijmo veliko vode ali mlačnega čaja. Vse to že veste, mi smo vas hoteli le spomniti. Želimo vam prijetno jesen in zimo.

Viri:

 1. Boleče žrelo in grlo – poznate razliko?
 2. Sore throat
 3. Sore Throat 101: Symptoms, Causes, and Treatment

Dodaj odgovor