You are currently viewing Bolečine v želodcu: imate premalo ali preveč kisline?

Bolečine v želodcu: imate premalo ali preveč kisline?

  • Reading time:11 min branja

Velikokrat imamo ljudje občutek, da imamo preveč kisline. Bolečine v želodcu, spahovanje in neprijeten občutek v zgornjem delu črevesja spominjajo na to, vendar ti znaki veljajo tudi za premalo kisline. Dokazano je, da se nam s starostjo nivo kisline zniža. Na stanje kisline v želodcu pa poleg zaužite hrane vplivajo tudi: Helicobacter pylori, gastritis, zdravila.

Kazalo:

Želodčna kislina nam omogoči prebavljanje

Solna kislina je glavni sestavni del želodčne kisline. Vsebuje pa še prebavne encime, vodo, sestavine želodčne sluznice, intrinzični faktor (se veže na vitamin B12) ter bikarbonat za uravnavanje želodčne kisline.

Dnevno naše telo proizvede 2-3 litre želodčne kisline, ki ima pH 1-1,5. Želodec pred samo želodčno kislino varuje želodčna sluznica. To, čeprav negostoljubno okolje, pa je izjemno pomembno za naše zdravje. Večina patogenov, ki vstopijo v naš organizem, propade v želodcu. Ob tem pa kislo okolje omogoči encimom razgradnjo hrane na osnovne delce, ki jih telo zmore uporabiti za svoje delovanje.

Že sama misel na okusno hrano, sploh če smo lačni, sproži proces izločanja želodčne kisline. Ko obrok pojemo umirjeno in hrano dobro prežvečimo, želodcu omogočimo ustrezno razgradnjo hrane.

Naloge želodčne kisline so:

  • Razgradnja beljakovin
  • Pobijanje patogenih organizmov
  • Omogoči absorpcijo vitamina B12 ter mineralov
  • Absorpcija železa, cinka in kalcija v kri

Le dovolj kisel želodec je sposoben sprostiti pepsin, ki je glavni encim za razgradnjo beljakovin. Kot že veste so beljakovine gradnik naših mišic. So pa tudi gradniki encimov, hormonov, hemoglobina ter imunoglobulina.

Močna želodčna kislina omogoča, da se iz jeter sprosti žolč, iz trebušne slinavke pa encimi. Žolč ima več nalog:
– zvišuje topnost holesterola
– omogoča topnost maščob
– omogoča topnost v maščobah topnih vitaminov (npr. D3)
– z žolčem se izločajo odpadne snovi iz jeter

Premalo ali preveč želodčne kisline – simptomi so podobni

Po 40. letu pogosto začne količina želodčne kisline upadati. Bolečine v želodcu, spahovanje, zgaga in refluks so posledica tako premalo kot preveč kisline. Tovrstni znaki zavedejo celo zdravnike, ki predpisujejo zaviralce protonske črpalke za zmanjšanje kisline, na primer pri zdravljenju Helicobacter Pylori. Količino želodčne kisline vam lahko določijo med gastroskopijo.

Vzroki za pomanjkanje želodčne kisline so: stres, težave s ščitnico, neješčost, okužba s Helicobacter Pylori, nekatera zdravila.

Znaki:

  • Spahovanje
  • Kolcanje
  • Občutek teže v želodcu, še posebej po mesnem obroku
  • Slab tek ali prenažiranje
  • Vetrovi
  • Zaprtost
  • Pekoč občutek v želodcu

V primeru, da imate premalo kisline, se omenjeni simptomi pojavijo zaradi intenzivnejšega premikanja želodca, ki zaradi premalo kisline potrebuje več dela, da s kislino prepoji delno prebavljeno hrano v njem.

Premalo kisline se po določenem času pokaže tudi na telesu:

  • Izpadanje las, suhi in tanki lasje
  • razbrazdani nohti
  • uvela, nečista in suha koža
  • povečana dovzetnost za okužbe
  • glivična vnetja, vaginalna vnetja

Nekateri pravijo, da je pokazatelj preveč želodčne kisline, če vam pekoč občutek v želodcu povzroči že pitje Radenske ali belega vina. V skoraj vseh ostalih primerih imate najverjetneje premalo kisline.

Dovolj želodčne kisline? – preprosti domači testi

V nadaljevanju bi navedli nekaj domačih testov za preverjanje, če imate kisline preveč ali premalo. Naj takoj poudarimo, da niso dovolj zanesljivi, da bi to sto odstotno potrdili. Če bi radi bili 100% prepričani, prosite za določitev med pregledom gastroskopije.

Mastika bolecine v zelodcu blog 2023

1. Test z Betainom

Je eden od zanesljivejših domačih testov. Nujen je posvet z zdravnikom, preden test izvedete doma, predvsem če uživate kortikosteroidna zdravila ter nesteroidna zdravila proti vnetjem in bolečinam. Testa ne izvajajte, če imate vnetje želodčne sluznice ali razjede!

Prehransko dopolnilo Betain je klorovodikova kislina HCl kot tista, ki jo imamo v želodcu.

Navodila:

  1. Kupite tablete Betain z dodanim pepsinom
  2. Pojejte veliko porcijo mesa (vsaj 200g), brez da bi jedli zraven zelenjavo
  3. Med obrokom vzemite 1 kapsulo Betaina ter dokončajte obrok

Premalo kisline:

Niste opazili nobene spremembe. Ne napenja vas, želodec vas ne peče, ne čutite vznemirjenega želodca, niti nimate bolečin v želodcu. Test lahko ponovite naslednji dan tako, da vzamete 2 kapsuli Betaina.

Preveč kisline:

Po obroku čutite težo v želodcu, žgoč občutek, vročino v želodcu. Če po 1 uri ta občutek ne mine, vzemite ½ žličke sode bikarbone, ki jo raztopite v vodi in mešanico popijete.

2. Test z limono

Navodila:

Ko zaznate, da vas peče zgaga, ste napihnjeni ali imate bolečine v želodcu, naredite naslednje. V 1 dcl vode stisnite sok 1 limone ali 1 jušno žlico jabolčnega kisa in popijte celotno tekočino naenkrat.

Premalo kisline:

Popita tekočina nam je umirila simptome.

Preveč kisline:

Simptomi so se nam poslabšali.

3. Test z rdečo peso

Navodilo:

Na tešče spijte kozarec rdeče pese. To nekaterim lahko povzroči slabost, zato predhodno razmislite o izvedbi testa.

Premalo kisline:

Urin se vam obarva rožnato.

4. Test s sodo bikarbono

Zjutraj na tešče v vodi raztopite 1 čajno žličko sode bikarbone ter spijte.

Premalo kisline:

Spahne se vam po 2 minutah ali kasneje.

Preveč kisline:

Spahne se vam prej kot po 2 minutah.

Omenjeni testi ne nudijo točnih rezultatov. Preizkusite lahko več od njih, več dni zapored.

Mastika obcutek teze v zelodcu

Bolečine v želodcu – kako jih odpravimo na naraven način

Poznamo več načinov za zmanjšanje neprijetnih simptomov, ki povzročijo bolečine v želodcu kot posledice preveč ali premalo kisline.

Mastikine kapsule

Zaužitje kapsul, ki vsebujejo mastikino smolo, zmanjša neprijeten občutek v želodcu. Že v antičnih časih so za ta namen žvečili mastikino smolo.

Študija je dokazala, da so pri 77% testirancev s potrjeno funkcionalno dispepsijo v 3 tednih opazili izboljšanje simptomov. Izboljšanje so zaznali pri: bolečinah v želodcu na splošno, bolečinah v želodcu med tesnobo, topih bolečinah v zgornjem delu trebuha, zgagi.

Bolečine v želodcu – mastikine kapsule, priporočeno uživanje:

Priporočena količina mastikine smole /dan1050 mg / dan
Priporočen čas uživanja8 tednov
100% Mastika kapsule / 350mg / 90 kapsul3 kapsule / dan 8 tednov = 2 škatlici
80% Mastika kapsule / 280mg / 60 kapsul4 kapsule / dan 8 tednov = 4 škatlice
Mastika bolecine v zelodcu kako jih resiti

Živila, ki spodbujajo nastajanje želodčne kisline

Rdeča pesa, avokado, zelena zelenjava, kislo zelje, jetra, jajčni rumenjak, česen, limonin sok, olive, kivi, ananas, začimbe (bazilika, lovor, brinove jagode, žajbelj, majaron, šetraj, vanilja, brusnice, ingver, cimet, muškatni orešček, rožmarin).

Grenčice

Nekatera grenka zelišča spodbudijo izločanje želodčne kisline. Priporoča se pitje čaja iz tavžentrože, rumenega svišča, rmana in poprove mete. Čaj spijte pol ure pred obrokom, pri obilnejših obrokih pa tudi po obroku.

Uživanje prebavnih encimov

Znaki, ki kažejo premalo prebavnih encimov so napihnjenost, napenjanje, občutek polnosti po le nekaj grižljajih, občutek teže v želodcu, slaba prebava, neprebavljena hrana v blatu, utrujenost.

Kako uživati prehranska dopolnila z encimi, vprašajte v vaši specializirani trgovini ali lekarni.

Uživanje Betaina

Kot že omenjeno je Betain klorovodikova kislina. Velja še enkrat poudarimo, da se pred uporabo posvetujte s svojim zdravnikom.

Uživanje probiotikov

Probiotiki so skupek več milijonov kultur bakterij, laktobakterij, ki jih sicer že vsebuje zdrava črevesna flora. Probiotike nekateri priporočajo tudi v primeru okužbe s Helicobacter Pylori, saj zavirajo rast le-te, hkrati pa izdelujejo lasten antibiotik, ki uničuje kar 22 škodljivih bakterij. Hkrati nam te bakterije pomagajo prebavljati hrano v črevesju. Seveda moramo za to, da delujejo normalno, užiti dovolj prebiotikov, to so vlaknine. Te so sestavni del vsake zelenjave, v mesu jih ni.

Pravila pri težavah s pomanjkanjem želodčne kisline

  • Pred obrokom spijte grenek čaj ali zmešajte 1 žlico jabolčnega kisa v vodi.
  • Med obrokom ne pijte vode. Med obrokom pijte raje ingverjev čaj.
  • Beljakovine pojejte prve.
  • Ne jejte sadja prej kot 3 ure po obroku.
  • Hrano temeljito prežvečite, jejte umirjeno in v sedečem položaju.
  • Hrano, ki vam povzroča neprijetne simptome, opustite.
  • 3 ure pred spanjem ne jejte.
  • Živite mirno, s čim manj stresa.

Dodaj odgovor