Helicobacter pylori-kaj je to?

  • Slab zadah
  • spahovanje
  • slabost
  • bruhanje
  • občutek nelagodja
  • napihnjenost
  • bolečine ali pekoč občutek v žlički
  • stalna topa bolečina v zgornjem delu trebuha
  • zmanjšan apetit
  • hujšanje

Če imate vsaj dva od omenjenih simptomov, obstaja velika verjetnost, da ste okuženi s Helicobacter pylori.

Helicobacter pylori – kako vpliva na naše zdravje?

Bakterije H. pylori preživijo v zelo kislih pogojih kot je na primer v našem želodcu. Imajo sposobnost uravnavati kislost okolja v katerem živijo z izločanjem encima ureaza. Ta spremeni želodčno kislino v amoniak, ki nevralizira kislino okrog bakterije. V takem okolje se lahko razmnožuje.

S svojim delovanjem nekatere vrste povzročijo stanjšanje želodčne sluznice v obliki plitkih razjed (erozij) ali globokih razjed (ulkus). Manj nevarne vrste H. pylori povzročijo blago kronično vnetje želodčne sluznice.

Želodčna kislina v primeru razjed zlahka prodira skozi epitelij in povzroča bolečine, pekoče občutke in druge nevšečnosti. Še posebej občutljiv na povišano kislino je dvanajsternik, zato so razjede tam pogostejše.

Kar 65% raka želodca povzroči bakterija H. pylori.

Ni na zalogi
32,00 
Ni na zalogi
14,60 

Okužba s Helicobacter pylori je ena najpogostejših kroničnih okužb

Okužba z želodčno bakterijo se najpogosteje prenaša zaradi slabe higiene. Zato je velika prekuženost prebivalstva tretjega sveta. K razmnoževanju in širjenju pripomore tudi oporečna voda in neprimerna stanovanja. Najpogosteje se okužijo že otroci.

V razvitem svetu je okuženost manjša zaradi izboljšane higiene rok, shranjevanja hrane v hladilnikih, uporabe tekoče vode, odkrivanja obolelih in zdravljenja. Več okuženih je med odraslim prebivalstvom.

Čeprav ima nekdo potrjeno okužbo z H. pylori ni nujno, da razvije značilne simptome. Kljub prisotnosti bakterije v telesu, le petina okuženih navaja hujše težave. Ostali kažejo le blage ali občasne znake ali celo nimajo nikakršnih simptomov.

Kakšne so posledice okužbe s Helicobacter pylori?

Okužba poteka v več oblikah:

  • kronični gastritis povzroči okužba, razširjena po celotni želodčni sluznici in povzroči kronično vnetje
  • če se bakterija naseli v končnem delu želodca (antralni del), povzroča antralni gastritis, ki je največkrat razlog za razjede na dvanajsterniku
  • korpusni gastritis je okužba osrednjega dela želodca in je velikokrat razlog za nastanek želodčnih razjed in želodčnega raka.

Razjede na želodcu ali dvanajsterniku poškodujejo krvožilni sistem sluznice. Posledica tega je občasna krvavitev, ki se lahko kaže kot temno ali krvavo bruhanje ali pa črno blato. Pri teh simptomih mora bolnik nujno obiskati zdravnika.

Tudi če oboleli ne kaže zgoraj omenjenih znakov, povezanih z bolečinami ali slabostjo, lahko H. pylori povzroča druge nevšečnosti.

Te se kažejo kot:

  • težave s spominom
  • hormonske težave in težave s ščitnico
  • avtoimuna obolenja
  • alergije
  • anemija
  • druga kronična obolenja

Odkrivanje in zdravljenje okužbe s H. pylori

Mastika zdravljenje okužbe - Helicobacter pylori
Pregled pri zdravniku z endoskopom

Poznamo invazivne in neinvazivne metode. Prva poteka tako, da zdravnik z endoskopom pregleda zgornji del prebavil in sluznico želodca. Obstaja tudi testiranje na H. pylori z odvzemom krvi ali dihalno metodo z ureo.

Zdravnik po potrjeni okužbi predpiše zdravila za zmanjšanje želodčne kisline ter antibiotike. Zdravljenje traja 4 tedne. Zadnje ugotovite pa postavljajo učinkovitost te metode pod vprašaj. Razlog za to je, da je bakterija je postala odporna na antibiotike.

Igralka Tanja Ribič piše o svoji izkušnji s to bakterijo.⇒ https://www.zurnal24.si/magazin/vip/tanja-ribic-antibiotiki-niso-pomagali-285074

Kako na  naraven način premagati Helicobacter pylori?

Hrana, ki spodbuja izločanje želodčne kisline in se jo v primeru okužbe odsvetuje:

  • sladka prehrana
  • mlečni izdelki
  • paradižnik
  • paprika
  • čebula
  • močno začinjena hrana
  • dimljeno meso

Priporoča pa se:

  • več zelenjave
  • prosena kaša
  • riž
  • kvinoja
  • česen, timijan, kurkuma, bazilika, žajbelj, cimet, rožmarin, lovor, origano, meta
  • ekološka in sveže pripravljen hrana
  • gibanje na svežem zraku

Ali mastikina smola res pomaga pri okužbi s Helicobacter pylori?

Vse več znanstvenikov preučuje vpliv naravnih snovi na zdravljenje različnih obolenj, brez stranskih učinkov.
Učinkovanje mastikine smole na želodčne težave so tudi predmet znanstvenih študij. Več jih potrjuje protivnetno in antibiotično delovanje mastike.

Izvedena pilotska študija je potrdila antibiotično delovanje mastikine smole pri udeležencih.

Izvedena je bila tudi študija, kjer so poleg konvencionalnega zdravljenja z antibiotikom, bolniku dodajali še prečiščeno mastikino smolo. Rezultat je bil obetaven: 10 od 13 bolnikov po koncu zdravljenja ni bila več okužena z H. pylori.

Kako uživamo mastikino smolo pri okužbi s H. pylori?

 Priporočena količina mastikine smole /danPriporočen čas uživanja100% Mastiha kapsule/

350 mg/90 kapsul

80% Mastiha kapsule

280 mg/60 kapsul

Helicobacter pylori1050 mg /dan8 tednov3 kapsule/ dan8 tednov =           2,5 škatlice4  kapsule/dan8 tednov =           4,2 škatlice
 Helicobacter pylori
Priporočena količina mastikine smole /dan1050 mg /dan
Priporočen čas uživanja8 tednov
100% Mastiha kapsule/ 350mg / 90 kapsul3 kapsule/ dan 8 tednov = 2,5 škatlice
80% Mastiha kapsule/ 280mg / 60 kapsul4kapsule/dan 8 tednov = 4,2 škatlice

Priporočamo uživanje mastikine smole v primeru okužbe s H. pylori: 8 tednov, 2 krat na dan. Užiti je potrebno 3 kapsule: 2 zjutraj in eno zvečer, najbolje pol ure pred jedjo.

 

Mastika kapsule - Helicobacter pylori
Kapsule z mastikino smolo

Kontraindikacije niso znane. Odsvetujemo uživanje mastikine smole tistim, ki imajo dokazano alergijo na pistacije. Priporočamo posvet z zdravnikom v primeru nosečnosti in dojenja ali za otroke, mlajše od 5 let.

Ni na zalogi
32,00 
Akcija
10%
24,10  21,69 
-