You are currently viewing Kaj je zgaga in kako si lahko pomagamo s Chios mastiko

Kaj je zgaga in kako si lahko pomagamo s Chios mastiko

  • Reading time:8 min branja

Večina nas večkrat po obilnem obroku ali po kakšni alkoholni pijači trpi zaradi nadležnega občutka v prsih v kombinaciji z neprijetnim okusom v grlu. Temu pravimo zgaga. Take težave prizadenejo veliko ljudi, vendar nas največkrat ne bi smelo skrbeti, saj samo po sebi ni nevarno za naše zdravje. Zdravljenje z zdravili ni običajno, saj so zeliščna zdravila vse bolj priljubljena za lajšanje zgage. Številne raziskave so pokazale, da Chios mastikina smola bistveno izboljša simptome pri bolnikih z zgago.

Kaj je zgaga?

Kot zgago imenujemo pekoč občutek v spodnjem delu prsnega koša v kombinaciji z grenkim in kiselkastim okusom v grlu. To je posledica premika prebavne kisline v požiralnik, cev, po kateri pride hrana iz ust v želodec. To se zgodi zlasti zato, ker se spodnja ezofagealna mišica zapiralka preveč sprosti ali oslabi [1]. Zgaga se običajno pojavi eno uro po jedi. Poslabša se predvsem po velikih začinjenih in mastnih obrokih zaradi snovi, ki povzročajo neposredno draženje sluznice požiralnika. Tudi hrana, ki zmanjša pritisk spodnje mišice zapiralke, lahko poslabša občutek nelagodja. Poleg tega se lahko zgaga poslabša, ko ležite ali se upognete, in sicer zaradi gravitacije, ki povzroči, da se kislina ponovno dvigne.

Na sliki je lepo dekle, ki se drži za trebuh, slika želi prikazati bolečino v trebuhu oziroma se sooča z zgago.

Simptomi

Kot smo že omenili, so simptomi večinoma v prsnem košu in grlu. Osebje klinike Mayo je, medtem ko je iskalo razlike med simptomi srčnega infarkta in zgage (občutek med njima je težko ločiti), določilo seznam simptomov, ki so značilni za zgago [2]. Poleg pekočega občutka v prsnem košu lahko simptomi zgage vključujejo tudi nelagodje v zgornjem delu trebuha. Obstaja možnost, da vas zgaga prebudi iz spanja, še posebej, če ste jedli zadnji dve uri pred spanjem. Poleg tega bolečino spremlja majhna količina želodčne vsebine, ki se dvigne v zadnji del grla (regurgitacija).

Dejavniki, ki poslabšajo zgago

Nekatera zdravstvena stanja ali izbire življenjskega sloga lahko poslabšajo vašo zgago. Na primer, nosečnice se borijo z zgago zaradi hormona progesterona, ki lahko povzroči sprostitev spodnje mišice zapiralke. To omogoča, da vsebina želodca potuje v požiralnik, kar povzroči draženje. Poleg tega lahko vnetja povzročijo nekatera zdravila, kot so pomirjevala, aspirin, ibuprofen in nekatera zdravila za visok krvni tlak, zlasti na prazen želodec. Drugi oteževalni dejavniki so debelost, kajenje in uživanje kofeina, citrusov in gaziranih pijač.

Kdaj moram k zdravniku?

Zgago in srčni napad je mogoče zlahka zamenjati zaradi podobnih simptomov. Obstaja sicer majhna verjetnost, da bolečino v prsnem košu povzroči zmanjšan pretok v srce ali dejanski srčni napad. Zgaga, angina in srčni napad so lahko zelo podobni. Tudi izkušeni zdravniki se trudijo razlikovati med njimi. Ko je ta bolečina v prsnem košu združena z drugimi znaki in simptomi, kot so bolečina v roki ali čeljusti ali težko dihanje, pokličite številko za klic v sili.

Zgaga je sama po sebi redko nevarna. Če pa se zgaga pojavi več kot dvakrat na teden ali če simptomi ne prenehajo kljub jemanju zdravil brez recepta, morate obiskati zdravnika. Drugi simptomi v kombinaciji z zgago, ki bi vas morali skrbeti, so težave pri požiranju, vztrajna slabost ali bruhanje in izguba teže zaradi slabega apetita ali težave s prehranjevanjem.

Zdravljenje zgage

Kot smo že omenili, zdravljenje z zdravili ni običajno, saj so zeliščna zdravila vse bolj priljubljena za zdravljenje zgage. Vendar pa obstajajo tudi nekatere spremembe v življenjskem slogu, ki jih lahko vključite v svoj vsakdan in preprečite zgago. Strokovnjaki so na primer ugotovili, da bi morali jesti obroke z visoko vsebnostjo beljakovin in nizko vsebnostjo maščob vsaj 2-3 ure pred počitkom ter se izogibati pijačam s kofeinom, citrusi in mehurčki. Tudi če dvignete vzglavje bo pomagalo, da kislina ostane v želodcu in se ne premakne v požiralnik. Prav tako bo prenehanje kajenja, izogibanje tesnim oblačilom in izguba telesne teže v primeru debelosti zagotovo pomagalo preprečiti zgago. Poleg tega zdravniki priporočajo, da hrano dobro prežvečimo, da imamo pogoste in majhne obroke ter da se izogibamo pitju vode in drugih tekočin med samim obrokom. Priporoča se tudi izogibanje telesni aktivnosti takoj po obroku.

Zgaga in Chios mastika

Chios mastikina smola je registrirana pri Evropski agenciji za zdravila (EMA) kot “tradicionalno zeliščno zdravilo”, ki dokazano pomaga pri blagih težavah z želodcem. Čeprav natančni mehanizmi, s katerimi mastika deluje na človeško telo, še niso v celoti pojasnjeni, vse do danes razpoložljive klinične študije kažejo, da se Chios mastika po pravici imenuje “najboljša grška superhrana”. Številne raziskave so dokazale, da Chios mastika bistveno izboljša simptome pri bolnikih z zgago. Že samo žvečenje mastikine smolo kot žvečilni gumi blaži neprijeten občutek, saj žvečenje samo po sebi poveča proizvodnjo sline, ki nevtralizira želodčne kisline. Slina raztopi kisline in jih odstrani iz požiralnika [3]. Glede na raziskavo [4], ki je bila izvedena v Splošni bolnišnici na otoku Chio v Grčiji, mastika nudi lajšanje občutka zgage za prsnico pri ljudeh, ki trpijo za gastroezofagealno refluksno boleznijo. Ugotovili so, da je uživanje mastike prispevalo k zmanjšanju zgage, napihnjenosti in prebavnih motenj po uživanju mastike 3 tedne pri 75 % bolnikov (odmerek 1 g na dan).

Mastika je tradicionalno naravno zdravilo, ki se uporablja po vsem vzhodnem Sredozemlju. Raziskave med skupino ljudi, ki so uživali Chios mastiko in skupino, ki so uživali placebo, so ugotovile učinkovitost mastike pri bolnikih s funkcionalno dispepsijo. Ocena simptomov po zdravljenju je bila bistveno nižja v skupini, ki je jemala mastiko kot v skupini s placebom.

Zaključek

Kot lahko razumemo, so majhne spremembe v prehrani in življenjskem slogu glavni dejavniki, ki prispevajo k zdravljenju zgage. Tudi zmanjšanje telesne teže pri ljudeh s prekomerno telesno težo ter zmanjšanje stresa in tesnobe bi lahko izboljšalo kakovost življenja in zmanjšalo simptome zgage. Če upoštevamo še Hipokratove misli o hrani in zdravilih, da „naj bo hrana zdravilo in zdravilo hrana“ in uradno priznanje Chios mastike s strani EFSA (Evropska agencija za varnost hrane), da 1 gram mastike na dan prispeva k zdravemu prebavnemu sistemu, lahko razumemo, zakaj so zeliščna zdravila in zlasti Chios mastika tako priljubljena za lajšanje zgage

Viri:

[1]https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heartburn/in-depth/heartburn-gerd/art-20046483?p=1
[2]https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heartburn/symptoms-causes/syc-20373223?p=1
[3]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4023328/
[4] –  http://web.archive.org/web/20220120111544/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19961914/

Drugi viri:

MASTIKA PRIPOROČA:

Dodaj odgovor