You are currently viewing Ali ima mastika iste lastnosti, če Pistacia lentiscus raste na jugu ali severu? 

Ali ima mastika iste lastnosti, če Pistacia lentiscus raste na jugu ali severu? 

  • Reading time:5 min branja
KAZALO

Projekt ohranitve Chios mastike 

Raziskovalci na grškem otoku Chios (Hios) preučujejo nove načine pridobivanja mastikine smole, pridobljene iz drevesa mastike (Pistacia lentiscus). Drevo je sicer razširjeno po vsem Sredozemlju, vendar le na otoku Hios iz zarez na deblu drevesa priteče dragocena smola.

Raziskovalni projekt, ki ga izvajata Mediterra in Združenje proizvajalcev mastike na Hiosu, je bil zagnan z namenom ohranjanja pridelave dragocene smole pred izzivi, ki jih prinašajo podnebne spremembe. Niso vse mastike iste in nimajo vse istih lastnosti, zdravstvenih učinkov in trditev. Po dosedanjih ugotovitvah ima samo Chios mastika te posebne lastnosti, zato raziskovalci preučujejo, kako bi lahko obdržali to res posebno drevo med vse večjimi podnebnimi spremembami.

V okviru projekta je že bilo posajenih 1000 dreves v gorskem območju na severu otoka. Raziskovalci upajo, da bodo drevesa uspevala v težjih vremenskih razmerah, kot jih imajo sedaj v nižinskem južnem predelu otoka, kjer se običajno gojijo. Pri tem obstaja skrb, ali bo mastika, pridelana pod drugimi pogoji, izgubila svoje posebne lastnosti.

“Preučujemo možnosti za kultivacijo mastike na območjih zunaj južnih regij Hiosa,” je pojasnil izvršni direktor podjetja Mediterra, Yiannis Mandalas. “Hkrati skušamo preveriti odpornost drevesa mastike v težjih vremenskih razmerah kot v nižinah.”

“In vse to je vedno v korist gojenja in proizvajalcev mastike,” je nadaljeval Mandalas. “Posadimo in čakamo… V pogojih, ki so veliko težji kot v nižinah, želimo preučiti, kako se obnesejo podvrste drevesa mastike in pridelovalni postopki.”

Čas projekta 

Projekt naj bi trajal približno 15 let. Prvih 1000 dreves so že posadili, za kultivacijo so izbrali 60 hektarjev gorskega območja med vasicama Pyrgi in Elata.

Cilj projekta, v sodelovanju z novim raziskovalnim centrom za mastiko, je spremljanje razvoja dreves, novih praks ter rezultatov glede stroškov proizvodnje pa tudi donosov gorskega gojenja v zahtevnih podnebnih razmerah.

Mastika-origina-Chios-primerjava-1Mastika-origina-Chios-primerjava-2

Ni vsaka mastika ista: Čar Chios mastike

Pogovor o mastiki nikakor ni popoln brez omembe Chios mastike. Ta posebna vrsta mastike, pridobljena iz drevesa mastika na otoku Chios, ima številne edinstvene lastnosti, ki jo postavljajo v ospredje svetovnega trga z aromami in sestavinami za zdravje. Chios mastika ima tako izjemno velik pomen, da je o njej izvedenih veliko število kliničnih študij. Raziskovalci so se osredotočili na raznolikost sestavin in lastnosti, ki jih ponuja Chios mastika. Ta dragocena smola, ki jo pridobivajo iz drevesa na tem posebnem otoku, se je izkazala za izjemno bogato z naravnimi antioksidanti in protivnetnimi spojinami. Raziskave so pokazale, da ima Chios mastika potencial za podporo zdravju prebave, zmanjševanju vnetij ter celo za negovanje kože. Kar seveda ni presenetljivo, saj so mastiko uporabljali že v antični Grčiji prav za te namene.

Unikatne razmere za rast in edinstvena lega otoka Chios prispevajo k zelo visoki kakovosti mastike. Številni raziskovalci so se lotili raziskav, da bi razumeli, zakaj je ta vrsta mastike tako posebna. Rezultati so pokazali, da so ključni dejavniki, kot so sestava tal, podnebje in lokalni mikroklimatski pogoji, odgovorni za to, da drevesa na tem otoku razvijajo tako izjemne lastnosti smole. Prav tako je barva te Chios mastikine smole svetla, skoraj prosojna. Naraven proces oksidacije smolo sčasoma potemni in postane rumenkasta, s čimer ni nič narobe. Taka Chios mastika je še vedno varna za uživanje, izgubi pa nekaj svojih lastnosti v naravnem procesu. Najbolje je, da se mastiko porabi v treh letih od proizvodnje, da se upočasni proces oksidacije pa jo hranimo v temnem in hladnem prostoru. 

Ker je Chios mastika že tisočletja zelo dragocena, menjali so jo celo za zlato in se na otoku redno borili s pirati, ki so si želeli prisvojiti mastiko, se na trgu najde tudi ponarejena mastika. Od pristne Chios mastike se loči po barvi, ni prosojna in nima značilnega vonja in okusa, zelo osiromašene so tudi njene terapevtske lastnosti. Priporočamo nakup Chios mastike v zaprti embalaži, ki je opremljena z blagovno znamko Združenja pridelovalcev Chios mastike. 

Chios mastika ni samo okusen dodatek h kulinariki, temveč predstavlja tudi pomemben del tradicije in identitete tega grškega otoka. Lokalni prebivalci so zavezani k ohranjanju te dediščine, zato so izvedli številne ukrepe za zaščito in trajnostno pridelavo te dragocene smole. Raziskave in študije, ki so se osredotočile prav na Chios mastiko, so prispevale k večji ozaveščenosti o njenih edinstvenih lastnostih ter poskrbele za promocijo tega izjemnega izdelka na svetovnem trgu.

 

VIRI:

https://greekreporter.com/2023/05/14/research-greek-mastic-climate-change/

Dodaj odgovor