Solze Chios mastike v elegantni okrogli leseni posodi, naravna alternativa žvečilnemu gumiju za podporo ustnemu zdravju in higieni.

Učinkovitost Chios mastike za ustno zdravje

  • Reading time:9 min branja

KAZALO

Učinkovitost Chios mastike za ustno zdravje – podprta z znanstvenimi študijami

Ustno zdravje je ključno za splošno dobro počutje in kakovost življenja, saj vpliva na prehrano, govor ter samozavest posameznika. Med različnimi naravnimi snovmi, ki so se skozi zgodovino uporabljale za nego ustne votline, izstopa Chios mastika – smola, pridobljena iz drevesa Pistacia lentiscus, ki uspeva na grškem otoku Chios. Njene koristi za ustno higieno so poznane že tisočletja, kar potrjujejo zgodovinski zapisi iz antike in srednjega veka. V zadnjih desetletjih pa so številne znanstvene študije empirično dokazale njen antibakterijski učinek ter pozitivne vplive na zdravje zob in dlesni. V tem pregledu bomo predstavili ključne raziskave, ki potrjujejo učinkovitost Chios mastike pri preprečevanju zobnih oblog, zmanjševanju vnetja dlesni, odpravljanju neprijetnega zadaha ter zmanjševanju prisotnosti bakterij, povezanih s kariesom in parodontalnimi boleznimi.

Skica antičnega grškega kongresa, kjer filozofi in zdravniki debatirajo o uporabi ter zdravilnih lastnostih Chios mastike, umetniška upodobitev zgodovinske razprave.

Od ljudskega izročila do laboratorija: znanost potrjuje starodavna prepričanja

Že Herodot (484–425 pr. n. št.) je navajal, da je Chios mastika koristna za higieno ustne votline. V svojem delu De Materia Medica je tudi Dioskorid (40–90 n. št.) omenjal, da je Chios mastika uporabna za čiščenje zob in za osvežitev diha, če jo žvečimo. Podobne navedbe so tudi iz časa Otomanske dobe in segajo vse do danes. Nedvomno je Chios mastika ključna za ustno higieno zaradi svojega protimikrobnega delovanja proti mnogim vrstam bakterij v ustih. Številne študije so pokazale močno povezanost Chios mastike z učinki proti zobnim oblogam, pri kroničnem parodontitisu, preprečevanju kariesa, odpravljanju neprijetnega zadaha, boleznih dlesni in drugih stanjih v ustni votlini. 

Sodobne študije

Leta 1985 in 1986 je Topitsoglou1, 2 dokazal, da lahko sistematična uporaba Chios mastike pripelje do pomembnega zmanjšanja količine nastajajoče ali že oblikovane zobne obloge. V študiji je sodelovalo 10 prostovoljcev (študentov univerze), ki so imeli nizko stopnjo kariesa, in so bili razdeljeni v 2 skupini. Prva skupina je žvečila Chios mastiko 10 dni, druga pa placebo žvečilni gumi. Kot rezultat je bila količina mikrobiološke obloge v skupini Chios mastike bistveno zmanjšana. Chios mastika se je izkazala za učinkovito pri preprečevanju kariesa in drugih težav z ustno votlino.

Učinek žvečenja Chios mastike proti zobnim oblogam so preučevali tudi v študiji, izvedeni leta 2003 na Japonskem3. Sodelovalo je 20 zdravih študentov zobne medicine. Učinki Chios mastike so bili ocenjeni v dveh dvojno slepih, randomiziranih študijah. V prvi preiskavi so primerjali, kako Chios mastika zavira rast bakterij v slini po njenem uživanju v primerjavi s placebo žvečilnim gumijem, po mehanskem ščetkanju zob. Vzorci sline so bili zbrani po 1, 2, 3 in 4 urah in nadalje obdelani. V drugi preiskavi so ocenili učinke Chios mastike na novo nastalo zobno oblogo na zobnih površinah in vnetje dlesni, v obdobju 7 dni brez mehanske ustne higiene, po naključnem uživanju bodisi Chios mastike bodisi placebo gumija. Rezultati so pokazali, da je bila skupna količina bakterijskih kolonij med 4 urami žvečenja Chios mastike v primerjavi s placebo žvečilnim gumijem pomembno zmanjšana. Poleg tega je bila v skupini Chios mastike opazno znižana količina obloge in indeks dlesni v primerjavi s placebom. Tudi tukaj so zaključili, da je žvečenje smole Chios mastike koristno pri odpravljanju zobnih oblog in pri zmanjševanju rasti bakterij v slini.

Zdravnica ali znanstvenica, ki proučuje vzorec preko mikroskopa, obkrožena z laboratorijsko opremo, prikazano v članku o ustnem zdravju.

Leta 2006 je raziskovalna skupina iz Turčije4 pokazala, da Chios mastika kaže pomemben antibakterijski učinek (tako in vitro kot in vivo) proti bakteriji Streptococcus mutans, ter da je lahko dragocen dodatek pri preprečevanju kariesa. Natančneje, klinične študije so bile izvedene na 25 zdravih posameznikih. Vzorci sline so bili zbrani pred in po 15 minutnem žvečenju Chios mastike in placebo žvečilke. Rezultati so pokazali, da je bila količina bakterij v vzorcih sline, zbranih po žvečenju Chios mastike, v primerjavi s placebo znatno zmanjšana.

Leta 2006 je Sterer5 preučeval protimikrobno aktivnost Chios mastike proti bakteriji Porphyromonas gingivalis, ki je odgovorna za parodontalne bolezni in nastanek neprijetnega zadaha. Izkazalo se je, da Chios mastika zavira rast te bakterije, kar nakazuje, da ima potencial pri odpravljanju neprijetnega zadaha in bolezni dlesni.

Aksoy in drugi (2007)6 so izvedli študijo za določitev antibakterijskega učinka žvečenja Chios mastike na bakterijo Streptococcus mutans v slini, na skupno število bakterij in na laktobacile pri pacientih, ki so nosili fiksne ortodontske aparate. Raven S. mutans, laktobacilov in skupnih bakterij so ocenili pred in po žvečenju Chios mastike in jih primerjali s placebom. Rezultati so pokazali, da je bilo takoj po 15 minutnem žvečenju Chios Mastihe opazno zmanjšanje skupnih bakterij in S. mutans. Po 135 minutah žvečenja Chios mastike je bilo opazno pomembno zmanjšanje S. mutans, skupnih vitalnih bakterij in laktobacilov v ustni votlini v primerjavi s placebom. Žvečenje Chios mastike je zmanjšalo skupne bakterije, S. mutans in laktobacile v slini pri ortodontskih pacientih z fiksnimi aparati.

V raziskavi leta 20097 so primerjali učinek žvečenja Chios mastike in žvečilnega gumija s ksilitolom na nastanek kariesa. Rezultati so pokazali zmanjšanje demineraliziranih površin sklenine pri žvečenu tako Chios mastike kot žvečilnega gumija s ksilitolom (demineralizirana sklenina je zmehčana sklenina, povzročitelji so bakterije, ki tvorijo kisline, le-te pa topijo sklenino).

Leta 20098 je raziskovalna skupina ugotavljala, da Chios mastika selektivno antibakterijsko deluje proti Porphyromonas gingivalis in Prevotella melaninogenica. Chios mastika je povzročila apoptično smrt celic teh bakterij. Rezultati nakazujejo potencialno koristno delovanje Chios mastike pri ustnem zdravju.

Al Mofarji (2013)9 je ocenjeval antibakterijski učinek Chios mastike proti najbolj pogostim aerobnim oralnim bakterijam, s poudarkom na oralnih streptokokih. 10 posameznikov (moških in žensk, starih od 18 do 60 let) je 45 minut žvečilo 1,5 grama Chios mastike. Zbirali so vzorce sline pred in po žvečenju. Rezultati so pokazali, da so se po žvečenju Chios mastike skupni bakterijski sevi stafilokokov, bakterije Neisseria in oralnih streptokokov pomembno zmanjšali.

Leta 2014 je Biria10 preučeval učinke treh vrst gumijev na raven Mutans streptococci, laktobacilov in pH sline. V študiji je sodelovalo 42 študentov (starih od 20 do 30 let), ki so bili dodeljeni v tri skupine. Vsaka skupina je 3 tedne ločeno uporabljala čisto Chios mastiko, ksilitolov žvečilni gumi in probiotični žvečilni gumi. Število mikroorganizmov in pH sline so merili pred in po poskusu. Raven Mutans streptococci se je pomembno zmanjšala v primerjavi z izhodiščnimi vrednostmi v vseh skupinah.

Bližnji posnetek nasmejanega dekleta s sijočimi, zdravimi zobmi, kjer so vidni le njen nasmeh in del nosu, simbol lepote in ustne higiene.

Chios mastika za zdrav nasmeh

Znanstvene raziskave torej potrjujejo, da ima Chios mastika pomembne pozitivne učinke na ustno zdravje. Njena antibakterijska in protivnetna lastnost se kaže v zmanjšanju zobnih oblog, vnetja dlesni, kariesa ter zaviranju rasti škodljivih bakterij v ustni votlini. Različne klinične študije so pokazale, da lahko redno žvečenje Chios mastike ali uporaba izdelkov, ki jo vsebujejo, pomembno prispevajo k izboljšanju ustne higiene. Glede na njeno naravno sestavo in dolgo zgodovino uporabe predstavlja Chios mastika učinkovito in varno alternativo sintetičnim antibakterijskim sredstvom. Nadaljnje raziskave bodo pripomogle k še boljšemu razumevanju njenih mehanizmov delovanja in možnosti vključitve v vsakodnevno ustno higieno ter preventivne programe za zdravje zob in dlesni.

Viri:

  1. Topitsoglou-Themeli V., Dangalis P., Lambrou D. [1984]: Chios Mastiha and oral hygiene I: A possible measure for decrease microbial plaque formation. Hell. Stom. Chron., 28: 166-170.
  2. Topitsoglou-Themeli V., Kolokotronis A., Dangalis P., Lambrou D. [1985]: Chios Mastiha and oral hygiene II: Differentiation in microbial plaque formation. Redodontia., 2: 56-59.
  3. Takahashi K., Fukazawa M., Motohira H., Ochiai K., Nishikawa H., Miyata T. [2003]: A pilot study on antiplaque effects of mastic chewing gum in the oral cavity. J. Periodontol., 74 (4): 501-505.
  4. Aksoy A., Duran N., Koksal F. [2006]: In vitro and in vivo antimicrobial effects of mastic chewing gum against Streptococcus mutans and mutans streptococci. Arch. Oral Biol., 51 (6): 476-481.
  5. Sterer N. [2006]: Antimicrobial effect of mastic gum methanolic extract against Porphyromonas gingivalis. J. Med. Food, 9 (2): 290–292.
  6. Aksoy A., Duran N., Toroglu S., Koksal F. [2007]: Short-term effect of mastic gum on salivary concentrations of cariogenic bacteria in orthodontic patients. Angle Orthod., 77 (1):124-128.
  7. Biria M., Malekafzali B., Kamel V. [2009]: Comparison of the effect of xylitol gum- and mastic chewing on the remineralization rate of caries-like lesions. J. Dentistry, 6 (1): 6-10.
  8. Sakagami H., Kishino K., Kobayashi M., Hashimoto K., Iida S., Shimetani A., Nakamura Y., Takahashi K., Ikarashi T., Fukamachi H., Satoh K., Nakashima H., Shimizu T., Takeda K., Watanabe S., Nakamura W. [2009]: Selective antibacterial and apoptosis-modulating activities of mastic. In vivo, 23: 215-224.
  9. Al-Mofarji T., Al-Zahid N.R., Al-Hashimy E.H. [2013]: Antibacterial effect of mastic gum on aerobic oral bacteria. Iraqi Nat. J. Nurs. Spec., 26 (2): 136-140.
  10. Biria M., Eslami G., Taghipour E., Akbarzadeh Baghban A. [2014]: Effects of three mastic gums on the number of mutans streptococci, lactobacilli and pH of the saliva. J. Dent., 11 (6): 672-679.

Dodaj odgovor