You are currently viewing V Sloveniji se pripravlja presejalni test za okužbo s Helicobacter pylori

V Sloveniji se pripravlja presejalni test za okužbo s Helicobacter pylori

  • Reading time:4 min branja

KAZALO

Kaj je Helicobacter pylori?

Bakterija Helicobacter pylori je trpežna in pretkana bakterija, ki ima sposobnost preživetja tudi v zelo neugodnih pogojih, kot je na primer kislina našega želodca.

S svojim delovanjem tanjša želodčno sluznico, kar lahko vodi do vnetja ali celo do razjed. To pa nam povzroča bolečine v želodcu, pekoče občutke in druge nevšečnosti.

Po podatkih NIJZ je ocenjeno, da je v Sloveniji okuženih skoraj četrtina vseh prebivalcev, po celem svetu pa kar vsak drugi Zemljan. Do starosti 30 let je okuženih približno 20 odstotkov prebivalcev, med 50 in 74 let pa 68 odstotkov.

Približno 80 odstotkov vseh okuženih nima simptomov. Pri ostalih pa se okužba lahko izraža kot razjeda želodca ali dvanajstnikabolečina ali tiščanje v žlički, če okužba ni zdravljena se lahko razvije tudi rak na želodcu.

Na sliki je lepo dekle, ki se drži za trebuh, slika želi prikazati bolečino v trebuhu oziroma se sooča z zgago.

Pilotni projekt presejanja na okužbo z bakterijo Helicobacter pylori

Februarja letos je Zdravstveni dom Ljubljana začel pilotni projekt presejanja na okužbo z bakterijo Helicobacter pylori in njenega zdravljenja kot načina primarne preprečitve raka na želodcu. V pilotno raziskavo, ki jo pri nas vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je za odkrivanje in zdravljenje okužbe s Helicobacter pylori v Sloveniji povabljenih 6000 mladih v starosti od 30 do 34 let. Projekt poteka v šestih državah EU.

Pravočasno odkritje okužbe s H. pylori in zdravljenje okužbe lahko občutno zmanjša tveganje za razvoj raka želodca. Z zdravljenjem zmanjšamo tudi možnost za nastanek razjedvnetja želodčne sluznicenapihnjenostipekoče bolečinespahovanjaslabosti.

Chios mastika je naravna pomoč pri okužbi z bakterijo Helicobacter pylori

Pri okužbi z bakterijo Helicobacter pylori si lahko učinkovito pomagamo tudi na povsem naraven način, ki je preverjen tako v praksi kot potrjen s številnimi raziskavami. Chios mastika, drevesna smola z grškega otoka Chios, dokazano zaustavlja rast te bakterije, hkrati pa deluje tudi protivnetno in tako ščiti želodčno sluznico.

Chios mastika je registrirana pri Evropski agenciji za zdravila (EMA) kot “tradicionalno zeliščno zdravilo”, ki pomaga pri težavah z želodcem. EFSA (Evropska agencija za varnost hrane) pa je potrdila, da 1 gram Chios mastike na dan prispeva k zdravemu prebavnemu sistemu.

Mastika origina Chios primerjava 1

Dodaj odgovor