You are currently viewing 15. oktober – mednarodni dan podeželskih žena

15. oktober – mednarodni dan podeželskih žena

  • Reading time:6 min branja

15. oktober je dan, ko praznujemo mednarodni dan podeželskih žena. Ob tej priložnosti smo pripravili kratek prispevek o predanosti in trudu, ki ga vlagajo v svoje delo ženske pridelovalke Chios mastike.

V jesenskem in zimskem času namreč večino dela, povezanega s Chios mastiko, opravijo prav ženske. Skrbijo za pobiranje, sejanje, pranje in čiščenje te dragocene smole, kar zahteva veliko časa, truda, potrpljenja in znanja. Njihova vloga je že stoletja ključna pri zagotavljanju kakovosti in edinstvenosti Chios mastike, naravne smole, znane po svojih zdravilnih lastnostih in številnih uporabah v kulinariki ter naravni kozmetiki.

Vrezovanje zarez v debla mastikinih dreves oziroma »kentos«, kot temu opravilu pravijo domačini, se odvija med julijem in septembrom. Iz zarez priteče zdravilna smola v obliki kapljic, zato smoli pravijo tudi solze s Chiosa. Smola se nato na vročem poletnem soncu suši dva do tri tedne, potem pa jo poberejo s tal in postrgajo z debel s posebnim orodjem, imenovanim »timitiri«. Prvič smolo običajno pobirajo med julijem in avgustom, drugič pa med septembrom in oktobrom. Sonce in suho vreme je za sušenje smole izredno pomembno. Če na smolo, ki se še ni popolnoma strdila pade dež, je pridelek uničen. Tako se je žal zgodilo letos septembra, ko je otok prešla nevihta Atena.

Pobiranje Chios mastike in prvo sejanje pod drevesi
FOTO: Chios Mastiha Growers Association

Nabrano smolo s siti prvič presejejo že pod drevesi in jo očiščeno zemlje odpeljejo v vas, kjer na hladnem čaka na temeljito čiščenje in izpiranje z vodo, ki se odvija v jesenskih in zimskih mesecih.

Sejanje ali »tahtarisma« je prvi korak. Med tem procesom se mastika loči od listov, vejic in zemlje ter se pripravi na naslednje faze čiščenja.

Ciscenje mastike
FOTO: mastika.si

Nato vsak košček mastikine smole še natančno očistijo. Nečistoče je treba odstraniti ročno. Za to uporabijo majhen oster nož in vsak košček mastike očistijo tujkov, ki so se nanjo prilepili v procesu sušenja pod drevesom. To opravilo se imenuje “pastrema”.

Zenske cistijo mastiko
FOTO: Chios Mastiha Growers Association

Ker je to naporno in monotono delo, se ženske vseh starosti, taka je tradicija že od antičnih časov, zbirajo in ga opravljajo v skupinah imenovanih »daniki«. Vsaka ženska povabi svoje prijateljice, da ji pomagajo, nato pa jim vrne uslugo. Ta srečanja predstavljajo kolektivno ženskost in skupnost.

Delo zahteva čas in veliko »merakija«, kot pravijo Grki. Meraki pomeni, da delo opravljajo z ljubeznijo in ponosom in mu dajo globlji pomen. A najbolj od vsega je potrebna velika mera potrpljenja. Čas si krajšajo s petjem in pripovedovanjem zgodb. Čeprav je to naporen proces, vanj vsi vlagajo vso svojo ljubezen do mastike in otoka Chios. Običajno delajo tri ali štiri ure na dan, od novembra do pomladi.

Če boste kdaj obiskali otok Chios, stopite do domačinov ki vam bodo z največjim veseljem in ponosom pripovedovali o svoji kulturi in tradiji. Obiščete lahko tudi izjemen Muzej Chios mastike, kje je prikazan postopek pridelovanja od začetka do konca ter tudi bogata zgodovina otoka.

Ociscena mastika
FOTO: Chios Mastiha Growers Association
Prikaz zenskega dela v Muzeju Chios mastike 1
FOTO: mastika.si
Prikaz zenskega dela v Muzeju Chios mastike 2
FOTO: mastika.si
Prikaz zenskega dela v Muzeju Chios mastike 3
FOTO: mastika.si

V tem kratkem dokumentarnem filmu je lepo prikazano bistvo Chios mastike.

 

Podprite vztrajnost in trdo delo pridelovalk in pridelovalcev Chios mastike z obiskom otoka Chios, posvojitvijo drevesa ali z nakupom izdelkov iz Chios mastike.

 

Viri:

https://www.adoptchiosmastihatree.gr/chios-mastiha-cleaning/

https://www.gummastic.gr/en

Dodaj odgovor