Mastikina Smola, ki jo na grškem otoku Chios pridobivajo iz drevesa Pistacia lentiscus, ima že stoletja mnogo načinov uporabe in koristnih lastnosti. Dandanes ima mastikina smola širok spekter uporabe tako v zdravilstvu kot v kozmetiki in tudi kulinariki. Med drugim jo dodajajo v parfume, kreme, olja, uporabljajo jo kot začimbo v tradicionalnih grških receptih, poleg tega pa je tudi naravni konzervans. Potrjeno pomaga pri različnih prebavnih težavah, kožnih nepravilnostih, srčno žilnih boleznih in ustni higieni.
Mastika smola v obliki kapljic priteče iz zarez v deblu. Na otoku smoli zaradi tega pravijo tudi ‘solze s Chiosa’. Sprva je smola v tekoči obliki, vendar se po dveh do treh tednih na vročem soncu strdi v trdo a krhko smolo bledo rumenkaste barve. Ob žvečenju se zmehča v belo gumijasto snov, zato je uporabna tudi kot žvečilni gumi. Sprva je grenkega okusa, potem pa razvije izjemno aromo, ki spominja na vonj cedre ali bora. Solze s Chiosa lahko tudi zdrobimo v prah in jo dodajamo najrazličnejšim jedem.
Mastika smola 100%, naravno in z grških otokov!
Ocene
Zaenkrat še ni ocen.