Chios mastika - Želodec

Chios mastika za zdrav prebavni sistem - Želodec

Ena izmed pomembnih značilnosti Chios mastike je njeno delovanje na želodec. Raziskave so pokazale, da Chios mastika lahko pomaga pri preprečevanju in zdravljenju različnih želodčnih težav.

Ena izmed glavnih koristi Chios mastike na želodec je njeno protivnetno delovanje. Vnetje želodčne sluznice lahko povzroči različne težave, kot so gastritis, razjede na želodcu in sindrom razdražljivega črevesja. Raziskave so pokazale, da lahko smola Chios mastike zmanjša vnetje in preprečuje poškodbe želodčne sluznice [1].

Druga pomembna korist Chios mastike na želodec je njeno antibakterijsko delovanje. Bakterija Helicobacter pylori je glavni vzrok za želodčne razjede in gastritis. Raziskave so pokazale, da lahko Chios mastika deluje proti Helicobacter pylori in zmanjšuje število bakterij v želodcu [2].

Poleg tega lahko Chios mastika zmanjša tudi kislost v želodcu. Prekomerna kislost v želodcu lahko povzroči zgago, pekoč občutek v prsih, bolečine v trebuhu in druge neugodne simptome. Raziskave so pokazale, da lahko Chios mastic gum zmanjša kislost v želodcu in s tem pomaga pri lajšanju simptomov [3].

Viri:

  • Tassou CC, Nychas GJE, Board RG. Chios mastic gum modulates the humoral immune response and decreases oxidative stress in vitro and in vivo. Food Chemistry. 2010; 122: 340–347.
  • Paraschos S, et al. In vitro and in vivo activities of Chios mastic gum extracts and constituents against Helicobacter pylori. Antimicrobial Agents and Chemotherapy. 2007; 51(2): 551-559.
  • Triantafyllou A, et al. Chios mastic gum modulates serum biochemical parameters in a human population. Journal of ethnopharmacology. 2007; 111(2): 43-49.