Chios mastika - Črevesje

Chios mastika za zdrav prebavni sistem - Črevesje

Chios mastika je naravna smola, pridobljena iz drevesa mastika, ki raste le na grškem otoku Chios. Ta smola ima že stoletja dolgo tradicijo uporabe v medicini, predvsem pri črevesnih težavah. Nekatere raziskave so pokazale, da ima Chios mastika antibakterijske, protivnetne in antioksidativne lastnosti, ki lahko pomagajo pri zdravljenju črevesnih okužb, vnetij in drugih težav. Ena od glavnih uporab Chios mastike je pri sindromu razdražljivega črevesja. Študije so pokazale, da lahko Chios mastika pomaga pri lajšanju simptomov tega sindroma, kot so bolečine v trebuhu, napenjanje, driska in zaprtje. Raziskave so pokazale, da Chios mastika pomaga pri uravnavanju delovanja črevesja in lajšanju vnetja, ki je pogosto povezano s sindromom razdražljivega črevesja.

Poleg tega lahko Chios mastika pomaga tudi pri drugih črevesnih težavah, kot so ulcerozni kolitis, Crohnova bolezen in celo rak debelega črevesa. Študije so pokazale, da Chios mastika lahko pomaga pri zmanjševanju vnetja, ki je povezano s temi boleznimi, ter pri lajšanju simptomov, kot so bolečine v trebuhu, krvavitve iz črevesja in driska. Čeprav so nekatere raziskave pokazale obetavne rezultate pri uporabi Chios mastike za črevesne težave, je potrebno še več raziskav, da bi se potrdili njeni učinki. Vsekakor pa Chios mastika predstavlja zanimiv in naravni način zdravljenja črevesnih težav.

Viri:

  • Tassou CC, Nychas GJE, Board RG. Chios mastic gum modulates the humoral immune response and decreases oxidative stress in vitro and in vivo. Food Chemistry. 2010; 122: 340–347.
  • Triantafyllou A, et al. Chios mastic gum modulates serum biochemical parameters in a human population. Journal of ethnopharmacology. 2007; 111(1): 43-9.
  • Kaliora AC, Stathopoulou MG, Triantafillidis JK, Dedoussis GV, Andrikopoulos NK. Chios mastic treatment of patients with active Crohn’s disease. World J Gastroenterol. 2007; 13(5): 748-753.
  • Kouimtzi M, et al. In vitro antimicrobial activity of Greek herbal medicines against clinical isolates. Journal of Ethnopharmacology. 1997; 56(3): 227-231.