Mastiha z otoka Chios

Mastiha izdelki so 100% naravni in ne vsebujejo alergenov. Mastika oziroma Mastiha je po svetu znana kot Grška superhrana.

Več o mastihi

Izdelki mastiha - mastika

18,60 
32,00 

Izdelki iz mastike

Mastika eterično olje 5ml

32,40 
Domov-v2 6

POGOSTA VPRAŠANJA O MASTIHI / MASTIKA

Kaj je mastikina oz. mastihina smola?

MASTIKINA SMOLA (Mastika kapsule) Z OTOKA CHIOS JE EDINSTVENA 

Zimzeleno drevo mastike najdemo po celotnem Sredozemlju. Že od antičnih časov pa je mastikina smola, ki jo pridobivajo iz tega drevesa še posebej cenjena, če je iz grškega otoka Chios. Posebna lega otoka v Egejskem morju, s tem ugodne klimatske razmere in sestava tal pripomorejo, da ima Mastika smola s teh dreves več zdravilnih učinkovin. Zato ni zaman, da jo je pod svojo zaščito vzel tudi Unesco. Leta 2017 je EFSA (Evropska komisija za varno hrano) za Chios mastikino smolo odobrila kar dve zdravstveni trditvi: da mastikina smola pripomore k zdravemu prebavnemu traktu ter da mastikina smola pripomore k izboljšanju zdravja ustne votline.

Ali je mastika alkoholna pijača?

V SLOVENIJI JE DOBRO POZNANA ALKOHOLNA PIJAČA IZ MASTIKE

Mastika oz Mastiha se imenuje tudi alkoholna pijača, ki jo proizvajajo z uporabo mastikine smole v Grčiji. Te Mastihe ne smemo enačiti s proizvodnjo Mastihe drugih balkanskih narodov, saj v procesu slednje namesto mastikine smole uporabljajo kot aromo janež ali meto. 

Alkoholno pijačo Mastiha oz. Mastika pijejo navadno po obroku, za izboljšanje prebave.

Mastikina smola kdaj se priporoča uživanje?

MASTIKA VPLIVA NA ZDRAV PREBAVNI TRAKT

Glede na izvedene raziskave, se priporoča mastikina smola oziroma mastika kapsule za uživanje pri Helycobacter Pylori, napenjanju, zgagi, težavah s prebavo. Zobno pasto in ustno vodo z dodano mastiko, uporabljamo pri negi zob in ustne votline.

Ali so pri uživanju mastike možne kontraindikacije?

KONTRAINDIKACIJE PRI UPORABI MASTIKE NISO ZNANE

Glede na dosedanje raziskave, kontraindikacije niso znane.

Ker pa spada drevo mastike v rod Pistacia ni odveč opozorilo, da se uporabi mastikine smole oz. Mastika kapsule izogibajo ljudje z alergijo na pistacije. Priporočamo posvetovanje z zdravnikom v primeru nosečnosti, dojenja oz. pri otrocih mlajših od 3 let.

Domov-v2 7

Mastiha – MASTika PROIZVODI SO VARNI

Domov-v2 8

Klinično testiranje pri odraslih osebah z izjemno visokimi dozami (5g/ dan) 6 mesecev je dokazalo, da je mastikina smola popolnoma varna brez stranskih učinkov. Če ste noseči ali dojite se pred uporabo posvetujte z zdravnikom. V Grčiji je mastikina smola v vsakdanji rabi. Mastikin oz. Mastihin prah dodajajo tudi jedem kot so kruh, bomboni, kuhane jedi, čokolada, olje, vino,…

Mastiha izdelki so 100% naravni in ne vsebujejo alergenov