You are currently viewing Nega ustne votline mastika

Nega ustne votline mastika

  • Reading time:10 min branja

Kazalo:

Borite se proti patogenim bakterijam v ustni votlini z naravo

V ustni votlini (Cavum Oris) se nahaja najraznolikejša in najštevilčnejša flora v celotnem človeškem telesu. Predstavlja glavna vrata v dva življenjsko pomembna sistema: prebavila in dihala. Medsebojna  povezanost teh sistemov lahko pomeni tudi različna obolenja, ki se iz ust prenesejo na enega ali drugega.

Pravilna nega ustne votline je pomembna tako za naš estetski videz, ki pripomore k oblikovanju naše samopodobe, kot tudi za zdravje različnih organov telesa. Ugotovljene so namreč povezave v nastanku kroničnih obolenj z določenimi bakterijami, glivicami ali virusi v ustih.

Oralne bakterije lahko povzročijo nekatere sistemske bolezni

V ustni votlini je lahko prisotno specifično patološko stanje, parodontitis. Pri tem se ustvarijo žarišča okužbe, ki lahko prizadenejo druge vitalne sisteme kot sta srčno-žilni in ledvični sistem. Ko se bakterije sprostijo iz biofilmov, v ustih tvorijo nove kolonije. Okužbe povzročijo vnetja in razjede v tkivu dlesni. Skozi te majhne odprtine pod določenimi pogoji preidejo v krvni obtok in okužijo druga področja telesa. (1)

Diabetes tipa 2

Raziskave so pokazale, da obvladovanje bolezni dlesni pozitivno vpliva na sladkorno bolezen. Sladkorni bolniki z boleznijo dlesni imajo pogosto v ustih višjo raven sladkorja kot tisti z zdravimi dlesnimi, zato potrebujejo za obvladovanje bolezni več zdravil. Študije so dokazale, da lahko z zdravljenjem dlesni pripomoremo k znižanju krvnega sladkorja.

Bolezni srca, možganska kap, krvni strdki, arteroskleroza

Peroralne bakterije po vstopu v kri, lahko povzročijo vnetje v arterijah. Posledica je kopičenje oblog in zmanjšan krvni pretok v žilah. Na teh mestih pride do kopičenja trombocitov, kar se nadaljuje v tvorbo krvnih strdkov. Posledica so srčni napadi, kapi in druga nevarna stanja.

Težave z dihali

Kot že omenjeno so pljuča zelo povezana z ustno votlino. Bakterije prisotne v ustih lahko prehajajo v pluča ter povzročajo zdravstvene težave.

Nedonošenčki in dojenčki z nizko telesno težo

50- 57% več možnosti za incidenco dojenčkov se zgodi, če ima nosečnica obolenje dlesni. Raziskovalci še naprej preučujejo dejanske korelacije obolelih dlesni in nosečnostjo.

Alzheimerjeva bolezen

Znanstveniki so izolirali parodontalne bakterije v žepkih vzdolž živcev od zob do možganskega tkiva. V možganih te bakterije povzročijo stanja, ki so značilna za Alzheimerjevo boleznijo.

Rak debelega črevesja

Ena izmed številnih parodontalnih bakterij je bila v študiji dokazana kot povzročiteljica raka na debelem črevesju.

Nega ustne votline

Po navedbah zobozdravnikov obstajata dve vrsti ustnih vod: kozmetična in terapevtska. Prva naj bi začasno nadzorovala slab zadah, vendar nima bioloških in kemičnih učinkov.
Terapevtske vode za izpiranje ust vsebujejo aktivne sestavine kot so cetilpiridinijev klorid, eterična olja, fluorid in vodikov peroksid. Omenjene sestavine pomagajo pri zmanjšanju gingivitisa, zobnih oblog in zobne gnilobe.

Ustne vode brez recepta vsebujejo 1,5-3% vodikovega peroksida, zato se priporoča redčenje z vodo ter spiranje ust do 4 krat na dan. Nepravilna uporaba ustne vode lahko povzroči nekrozo epitela.
Vsesplošno pozitivno mnenje o fluoru so nedavno postavile pod vprašaj raziskave, ki so dokazale toksičnost tega elementa. Naj bi tudi vplival na mentalni in telesni razvoj otrok, zato je fluor v zobnih pastah za otroke do 2 let prepovedan.

Naravna nega ustne votline

Zavedanje o možnosti škode in stranskih učinkov zdravil, je spodbudilo uporabo naravnih izdelkov za nego ustne votline. Izvleček evkaliptusa, propolis, akacija arabica in mastikina smola imajo antibakterijske ter druge zdravilne spojine za preprečevanje zobnega kariesa.

Pred kratkim je prišlo v uporabo dodajanje probiotičnih bakterij izdelkom za nego ustne votline z namenom zmanjšati patogene organizme. Dodajajo probiotike (lactobacil, bifidobacterium,..), ki so del normalne človeške flore. S človeku koristnimi bakterijami obogatijo žvečilne gumije, ustne vode in zobne paste. Te bakterije ustvarjajo biofilm, ki deluje kot zaščitna ovira pred patogenimi bakterijami. Hkrati izločajo protimikrobna sredstva kot so organske kisline, vodikov peroksid ter uravnavajo pH v ustih.

Pri gingivitisu priporočajo izpiranje s slano vodo

Slana voda je lahko koristna pri celjenju vnetih dlesni. Sol je naravno razkužilo, pomaga lajšati bolečine, zmanjša koncentracijo bakterij, odstrani delce hrane, blaži slab zadah.

Slana voda za izpiranje:

  • ½ do ¾ čajne žličke soli raztopite v kozarcu mlačne vode
  • S požirkom raztopine žvrkljajte 30 sekund
  • Izpljunite
  • Ponovite 2-3 krat na dan

Opozorilo: Prepogosto ali predolgo izpiranje s slano vodo ne vpliva dobro na zobno sklenino. Zato ne pretiravajte.

Žajbelj je odličen za nego ust

Študija iz leta 2015 je potrdila, da je izpiranje ust z žajbljevim čajem močno zmanjšalo število patogenih bakterij v ustih. (2)

Priprava žajbljevega čaja za izpiranje ust:

  • 1-2 dcl vode zavrite
  • V vodo dodajte 2 žlici svežega žajblja ali 1 čajno žličko posušenega žajblja
  • Pustite vreti 5-10 minut
  • Odcedite ter ohladite na sobno temperaturo.
  • Izpirajte 2-3 krat na dan 60 sekund

Mastika nega ustne votline

Žajbelj je znano ljudsko zdravilo za težave v ustih in grlu.

Žvrkljanje sončničnega olja

Z žvrkljanjem sončničnega, kokosovega, sezamovega ali oljčnega olja dosežemo razstrupljanje celotnega telesa. Je stara tehnika iz ajurvede, s katero dobro očistimo prostore med zobmi ter uničujemo bakterije. Olja namreč topijo bakterijam ovojnice, zato propadejo. Žvrkljanje prekrvavi dlesni in je hkrati telovadba za obrazne mišice. Posebno pri paradentozi se v žepkih skriva veliko anaerobnih nevarnih bakterij. S tlakom, ki ga ustvarimo med tem ko potiskamo olje skozi zobne prostore, očistimo te žepke.
Olje, ki ga izpljunemo je polno bakterij in je toksično, zato ga nikar ne požrite!

Izvajanje žvrkljanja:

  • Zjutraj, preden kaj spijete, v usta zlijte žlico olja
  • Potiskajte olje na vse strani po ustih vsaj 20 minut
  • Olje po tem času nujno izpljunite!
  • Splaknite usta s toplo slano vodo
  • Dobro poščetkajte zobe, nebo in jezik

Žvečenje mastikine smole ali nega ustne votline z izdelki iz mastike

Antibakterijske sestavine v mastikine smole vključujejo limonen, terpinene, terpineol, kariofil, verbenol, linalool, kamfen in mircen.

Izdelanih je bilo več študij, ki so potrdile antimikrobno delovanje mastikine smole. Primerjali so vpliv mastikine smole v primerjavi z 3% vodikovim peroksidom na patogene bakterije (P.gingivalis, S.oralis, A.actinomycetemcomtans. F.nucleatum in P.intermedia) (3)

Zaključek te študije je pokazal, da je 3 tedenska uporaba mastikine smole znatno zmanjšala število patogenov v ustih ter povečano remineralizacijo kariesu podobnih lezij. V primerjavi z vodikovim peroksidom so dokazali ugodne učinke preživetja telesnih celic. Kar kaže na to, da bi lahko mastikina smola veljala za alternativno protibakterijsko sredstvo pri preprečevanju parodontalne bolezni.

Zaključek

Zavedanje ljudi o možnih negativnih vplivih kemijskih sestavin v izdelkih za nego ustne votline je privedlo do raziskovanja naravnih sestavin z enakimi vplivi. Mastikina smola je prestala številna testiranja z namenom preizkusiti njene vplive na nevarne patogene bakterije, ki povzročajo ustna obolenja.

Viri:

  1. Oral Bacteria Management…
  2. The antibacterial effect…
  3. Effects of Three Mastic…
  4. Short-term effect…
  5. When to see your doctor…
  6. Recent Study Validates…

Dodaj odgovor