You are currently viewing 8 načinov, kako naravno zdraviti Helicobacter pylori

8 načinov, kako naravno zdraviti Helicobacter pylori

  • Reading time:15 min branja

Helicobacter pylori je postala na antibiotike odporna bakterija, ki ob prekomerni rasti lahko povzroči želodčne razjede in raka želodca. Ne le v prebavilih, če ima bakterija ugodne pogoje za rast, povzroča obolenja tudi drugje po telesu (izpuščaji, bolečine v sklepih, vnetje oči, avtoimune bolezni). Zdravljenje z antibiotiki pri nekaterih povzroči neželene stranske učinke, zato poteka vse več raziskav, ki preizkušajo kombinacije naravnih učinkovin za pomoč pri okužbi s Helicobacter pylori.

Znano je, da dolgotrajna okužba s Helicobacter pylori privede do rane na želodcu, od obolelih 2% razvije raka želodca. Paradoks bakterije Helicobacter pylori je, da nekateri sevi celo preprečijo raka želodca (na kardiji želodca), vendar se poveča možnost za nastanek raka na antrumu (telesu) želodca. Več zaporednih zdravljenj s kombinacijo antibiotikov poveča razširjenost na antibiotike odpornih bakterij in zaradi podrtega ravnovesja črevesnih bakterij, se pojavi okužba s kvasovkami kot je npr. kandida.

Naravna terapija je še ena od možnosti, kako se spopasti s Helicobacter pylori brez neželenih stranskih učinkov ter spodbuditi želodčno in črevesno floro k obnovitvi. Številne študije z uporabo naravnih učinkovin so dokazale zmanjšanje števila bakterije Helicobacter pylori v želodcu, ne pa izkorenjenja. Nekatere pa so uporabile kombinacije različnih snovi in so bile bolj uspešne.

Pred začetkom naravnega zdravljenja se posvetujte z vašim zdravnikom. Ne priporočamo vam odklanjanja klasičnega zdravljenja. Naravno zdravljenje lahko uporabite kot dodatno terapijo, ki bo zagotovo povečala učinke zdravil.

KAZALO

Kako se okužimo z bakterijo Helicobacter pylori?

Neposredni stik s slino, bruhanjem ali fekalijami okuženega človeka so najpogostejši vir okužbe. Tudi poljubljanje je lahko eden od načinov, kako jo lahko prejmemo. S Helicobacter pylori se lahko okužite, če pijete kontaminirano vodo ali uživate okuženo hrano.

Vsekakor pa je večja možnost za okužbo, če živite z okuženim človekom, ste pogosto v tesnem stiku z več ljudmi, nimate na razpolago vira čiste vode ter živite v higiensko oporečnem okolju.

Preučili smo nekaj naravnih učinkovin, ki vplivajo na Helicobacter pylori

  1. Probiotiki

Študija iz leta 2012  je preučevala učinek dodajanja probiotikov pred tem in po tem, ko je skupina obolelih s Helicobacter pylori, dobivala klasično zdravljenje s tremi antibiotiki.

Kot vemo antibiotiki uničijo tako dobre kot slabe bakterije v želodcu in črevesju. V študiji so dodajali probiotike iz rodu Lactobacillus acidophilus, S. faecalis in B. subtilis.

Štiri tedne po zaključku trojne terapije je bil test na Helicobacter pylori negativen pri 75% bolnikov. Vendar je imela skupina, ki je probiotike uživala dva tedna po zaključku terapije z antibiotiki, največ primerov izkoreninjenja.

Druga študija je potrdila, da probiotiki občutno zmanjšajo stopnjo kolonizacije Helicobacter pylori pri miših s 100% na 50%.

Večsevni probiotiki so pokazali večjo učinkovitost kot posamezni sevi, podobno kot pri antibiotikih.

  1. Zeleni čaj

Študija je uporabila 3g zelenega čaja, ki so mu dodali 300 ml ohlajene prevrete destilirane vode (1% raztopina s ph 7,2). Dokazali so, da lahko pitje zelenega čaja preprečuje nastanek vnetja v želodcu, če ste okuženi s Helicobacter pylori. Če se vam je vnetje že pojavilo, pričnite piti zeleni čaj, saj dokazano zmanjša gastritis, ki ga bakterija povzroči.

Mastika Blog Helicobacter pylori slika zeleni caj

Zeleni čaj vsebuje katehine, med njimi gagalat epigalokatehin, ki delujejo antibiotično na Helicobacter pylori. Katehini delujejo tudi antioksidativno, protivirusno ter zmanjšujejo tveganje za nastanek raka.

  1. Med in propolis

Med je znan po svojih antibakterijskih lastnostih, ljudje pa ga že od nekdaj uporabljajo kot zdravilo za veliko vrsto problemov.

Manuka in surovi med imata največ antibiotičnih učinkov. Dosedanje raziskave dokazujejo da med zmanjša kolonijo Helicobacter pylori v želodcu. Nobena študija sicer ni potrdila, da lahko samo uživanje medu izkorenini bakterijo, vendar pa učinkovito pripomore k njenemu zmanjšanju.

Propolis vsebuje preko 300 spojin, med njimi aminokisline, kumarine, fenolne aldehide, polifenole, sekveiterpenske kinine in steroide. Številne študije so pokazale, da propolis zavira rast sevov Helicobacter pylori.

Mastika Blog Helicobacter pylori slika med in propolis
  1. Oljčno olje

Deviško oljčno olje deluje antibiotično proti osmim sevom Helicobacter pylori, od katerih so vsaj trije odporni na antibiotike. Deviško oljčno olje vsebuje veliko količino fenolnih spojin (med njimi dialdehidna oblika dekarboksimetil ligstrozida aglikona, ki je najmočnejša antibiotična spojina v deviškem oljčnem olju). Fenolne spojine v kislem okolju želodca ostanejo stabilne več ur. Deviško oljčno olje sicer vsebuje manj fenolnih spojin kot zeleni čaj, vino ali zeliščni izvlečki, vendar uživanje le-tega pripomore k izboljšanju čira na želodcu ali raka želodca, še potrjujejo raziskovalci.

  1. Sladki koren (Glycyrrhiza glabra)

Čaj iz sladkega korena lahko pripomore k izboljšanju želodčnega ulkusa. Študija dokazuje, da sicer bakterije Helicobacter pylori ne izkorenini, vendar sestavine sladkega korena preprečujejo, da bi se bakterija pritrdila na stene celic želodca.

  1. Aloe vera

Aloe barbadensis se v ljudskem zdravilstvu uporablja pri razstrupljanju telesa, zaprtju, peptičnem ulkusu in pri celjenju ran. Pomaga izločati toksine iz telesa ter spodbuja prebavo. Študija je potrdila, da je gel iz Aloe vera učinkovito zaviral razrast in zmanjšal kolonijo Helicobacter pylori v laboratoriju.

Mastika Blog Helicobacter pylori slika aloe vera

  1. Česen

Je naravni antibiotik, ki deluje tudi protivnetno. Učinkovito je uživanje tako surovega kot kuhanega česna v borbi zoper Helicobacter pylori. Narezan česen v prehrani bolnikov okuženih z bakterijo Helicobacter pylori ni prinesel izkoreninjenja. Negativne rezultate v študiji pa je prineslo zdravljenje s kapsulo (4 mg) česnovega olja, ki so jo užili 4 krat na dan 14 dni.

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča dnevni odmerek enega od navedenih oblik česna na dan:

  • 2-5 g (približno en strok) svežega česna (lahko je surov, sotiran ali pražen)
  • 0,4 do 1,2 g posušenega česna v prahu
  • 2-5 mg česnovega olja
  • 300 do 1.000 mg česnovega ekstrakta
  1. Mastikina smola

Zanimiva študija je preučevala učinek naravnega zdravljenja z uporabo mastikine smole v kombinaciji z bizmutom ter origanovim oljem. Pri teh bolnikih niso uporabili antibiotikov za zdravljenje Helicobacter pylori.

Pepto- Bismol (Procter & Gamble Co, Cincinnati, Ohio) je v ZDA odobreno zdravilo brez recepta, ki ga uporabljajo za različne prebavne težave. Origanovo olje so v tej študiji uporabili zaradi dobrih rezultatov iz prejšnjih študij. Mastikina smola pa je znano antimikrobno sredstvo, ki pomaga pri okužbi s Helicobacter pylori. Preiskovancem so dodali tudi probiotik širokega spektra ter mešanico topnih in netopnih vlaknin.

Terapija je trajala dva tedna. Rezultat je pokazal, da je bilo 74,3% preiskovancev po končani terapiji negativnih na Helicobacter pylori (PCR test blata). Poleg tega je pri vseh udeležencih prišlo do lajšanja pogostih prebavnih simptomov kot so zgaga, prebavne motnje, zaprtje in napihnjenost.

Prehrana pri okužbi s Helicobacter pylori

Poskusite v svojo prehrano vnesti več:

  • Probiotičnih jogurtov, najbolje kefir
  • Več Omega 3 (ribe, konopljino olje, ribje olje,…)
  • Surovi med ali manuka med
  • Zeleni čaj
  • Jagodičevje
  • Brokoli in kalčki brokolija, zelenjava iz družine križnic (cvetača, ohrovt,…)

Zelišča, ki zavirajo rast Helicobacter pylori*:

  • Navadni repnik (Agrimonia eupatoria) – rase v Sloveniji
  • Kanadski zlati koren (Goldenseal) (Hydrastis canadensis)
  • Močvirski oslad (Filipendula ulmaria)
  • Žajbelj (Salvia officinalis)

*nekatera zelišča lahko vplivajo na zdravila, zato se predhodno podučite o tem.

Poskusite zmanjšati:

  • pitje kave
  • pitje gaziranih pijač
  • začinjeno hrano.

Mastika Blog Helicobacter pylori slika zmanjsanje stresa

Kolikor je le mogoče, zmanjšajte stres

Stres dokazano poslabša simptome, zmanjša imunost, zvišuje stopnjo okužbe s Helicobacter pylori ter poveča tveganje za vnetje želodca in razjede. Vsak dan v svoj dan vključite zmanjševalce stresa: globoko dihanje, jogo, tai chi, meditacijo, hojo v naravi. Poskrbite, da boste spali 8 ur na noč.

Odmiranje Helicobacter pylori potrebuje dodatno podporo

Med propadanjem bakterije sproščajo toksine v prebavila, ki lahko sprožijo imunski sistem in povzročijo vnetje. Priporočamo vam, da uživate Zeolit (močno bazična sestavina), ki ga uživajte v obliki kapsul, da ne moti okolja v želodcu. Ali namesto tega uživajte aktivno oglje. Oba nase vežeta toksine, jih preneseta skozi črevo ter se tako izločijo z blatom.

Kako preprečiti ponovno okužbo z bakterijo Helicobacter pylori?

Težko se boste popolnoma ognili stiku s Helicobacter pylori zaradi njene velike razširjenosti. Držite se dobre higienske prakse, pogostega umivanja rok ter pravilne priprave hrane. Priporočamo vam, da občasno ponovite zdravljenje z naravnimi sestavinami ter v svojo prehrano vključujete prehrano, ki pripomore k zmanjšanju rasti bakterije. Morda enkrat na leto ali dve ponovite 8 tedensko terapijo z mastikino smolo.

Kdaj nujno k zdravniku?

V primeru spodnjih simptomov nujno obiščite zdravnika:

  • Pogoste ali hude bolečine v trebuhu
  • Krvavo ali črno bruhanje
  • Težave s požiranjem
  • Bruhanje, ki izgleda kot kavna usedlina
  • Pekoča stalna bolečina pod rebri, ki preneha po pitju mleka

Zaključek

Klasično zdravljenje okužbe s Helicobacter pylori z dvema ali tremi antibiotiki je pri nekaterih ljudeh uspešno. Zaradi odpornosti, ki so jo nekateri sevi te bakterije razvili na antibiotike, pa lahko povzroči ponovitev klasične terapije. Uspešnost ni zagotovljena, zato poteka vse več študij, ki preučujejo vpliv naravnih snovi tako na zaviranje rasti bakterije Helicobacter pylori kot na njeno uničenje.

Naravne snovi, kot so probiotiki, čaj sladkega korena, česen, deviško oljčno olje, zeleni čaj, med, propolis in mastikina smola lahko vplivajo na Helicobacter pylori. Različne študije dokazujejo, da kombinacije nekaterih snovi lahko popolnoma izkoreninijo bakterijo. Med terapijo moramo poskrbeti za ustrezno hidracijo telesa, sprostitev ter v prehrano uvesti lovilce toksinov.

Na koncu poskrbite, da boste v svoje življenje vpeljali zdrave higienske navade, zmanjšali stres, dovolj spali ter obiskali zdravnika, če se bodo simptomi poslabšali.

Viri:

Natural Treatment for H. pylori
The best natural H. pylori treatments
What It Is + 9 Natural Treatments
Alternative treatments for infection
H. Pylori Natural Treatment Guide
An Alternate Natural Remedy
What To Eat During Treatment

Dodaj odgovor