You are currently viewing Eterično olje mastike – sveto olje s terapevtskimi učinki

Eterično olje mastike – sveto olje s terapevtskimi učinki

  • Reading time:8 min branja

Že Sveto pismo omenja mastikino olje kot eno od sestavin svetega olja ‘krizme’. Krščanska cerkev še vedno uporablja krizmo za maziljenje ob posebnih priložnostih. Mastikino eterično olje je eno od najstarejših eteričnih olj in ima sveti pomen v hebrejski, berberski, turški, grški pravoslavni, egipčanski in maroški kulturi.

Aromaterapija uporablja to olje za energetsko sproščanje in odpiranje uma. Ob tem se lahko duh poveže z osebnostjo in pride v vsakdanjo zavest. Z vdihovanjem mastikinega olja se lažje notranje osredotočimo na meditacijo in molitev.

KAZALO

Kako pridobivajo eterično olje mastike?

Mastikino eterično olje, ki ima dokazano terapevtske lastnosti, je pridobljeno s parno destilacijo mastikine smole. Nekatera mastikina eterična olja pridobivajo z destilacijo listov in vej drevesa mastike. Ta destilacija je cenejša, vendar ne zagotavlja terapevtskih lastnosti olja, pridobljenega iz mastikine smole. Fitokemični profil olja, pridobljenega iz mastikinih listov, se od olja, pridobljenega iz mastikine smole, popolnoma razlikuje. Številnih spojin, ki so v slednjem prisotne, v prvem niso odkrili.

Eterično olje vsebuje visoko stopnjo monoterpenov:

Linearni monoterpeni 69%, alkoholni monoterpeni 10%, ketonski monoterpeni 2%, linearni seskviterpeni 15%, alkoholni seskviterpeni 2%, esteri 2%

Mastikino olje – učinki in uporaba

Ima številne učinke, ki pripomorejo k izboljšanju zdravja in počutja:

  • deluje antispazmodično
  • adstrigentno (deluje tako, da ‘skrči’ žile ali sluznico)
  • diuretično
  • antimikrobno (zavira rast mikrobov in patogenih organizmov)
  • antiseptično
  • pomaga pri izkašljevanju
  • je naravni dekongestiv (pomaga odmašiti in hkrati krepi)

Ima tudi dermatološke učinke, saj deluje:

  • protiglivično
  • antibakterijsko
  • protivnetno
Mastika etericno olje s terapevtskimi ucinki slika 2

Je venski in limfni dekongestiv

Masažo nog z oljem, kateremu je dodano eterično olje mastike, se priporoča pri venski insuficienci, ki je bolezen venskega ožilja nog. Gre za popuščanje venskih zaklopk ter venske muskulature. Posledica venskega popuščanja so krčne žile, občutek težkih nog, otekanje nog, gležnjev, spremembe v barvi kože, podplutbe, pojav varic.

Limfne žile so pomemben del našega prečiščevalnega limfnega sistema. V telesu imamo dvakrat več limfnega kot žilnega sistema. Limfni sistem se začne pri prstih rok in nog ter se združi v prsih. Limfne žile se združujejo v limfnih vozlih. Če so limfni vozli zamašeni, se lahko pojavijo različne bolezni od artritisa do ekcemov, dermatitisov, luskavice. Zamašen limfni sistem v nogah sproži nastanek pajkastih in krčnih žil ter bolečin v nogah.

Masažno olje za limfo in vene

  • 100 ml kvalitetnega oljčnega, mandljevega ali jojobinega olja
  • < 0,8 ml eteričnega olja mastike

Sestavine dobro premešajte. Z nežnimi pritiski in gibi v smeri srca vtrite enkrat na dan masažno olje v kožo na nogah in stopalih.

Opozorilo: preverite masažno olje na manjšem delu kože. V primeru alergijskih reakcij prenehajte z uporabo.

Mastika etericno olje s terapevtskimi ucinki slika 4

Je naravni dihalni dekongestiv

Eterično olje mastike je odlično protivnetno sredstvo. Ob enem pripomore k odstranjevanju sluzi. Monoterpeni v mastikinem olju ščitijo dihala pred okužbami in odpirajo dihalne poti.

Uporablja se lahko pri bronhitisu, prehladu ali gripi ter ostalih težavah z dihali.

Uporaba:

Parna kopel z mastikinim oljem

  • 1-3 kapljice eteričnega olja mastike
  • 1 liter vroče vode

Pripravite si parno kopel v katero kanete mastikino olje. Paro počasi vdihujte.

Eterično olje mastike lahko dodate tudi v parni difuzor za osvežitev prostora.

Mastika etericno olje s terapevtskimi ucinki slika 1

Je dekongestiv prostate

V zgodovini so mastikino smolo uporabljali kot naravni afrodizijak. Smolo so žvečili ali jo mleto dodajali v kruh in slaščice. Izvedene študije dokazujejo, da lahko mastikino olje pripomore pri krepitvi prostate. Ohranja celovitost tkiv prostate, elastičnost in toničnost. Pripomore tudi k preprečevanju zastojev in oteklin.

Uporaba:

Masažno olje z dodatkom mastikinega olja uporabite za masažo spodnjega dela trebuha.
Opozorilo: Pričnite z uporabo na manjšem delu kože. V primeru alergijskih reakcij z uporabo prenehajte.

Antimikrobno delovanje v ustih

V zgodovini so mastikino smolo žvečili tudi za potrebe ustne higiene. Deluje na bakterijske obloge v ustni votlini. Tako izboljša zdravje zob in dlesni ter zadah.

Uporaba: 

Ustna voda z eteričnimi oljem mastike
• 50 ml ohlajenega zelenega čaja
• 2 kapljici et. olja mastike

Sestavine dobro premešajte. Uporabite za izpiranje ust po obroku ali po potrebi.

Kombinirajte z drugimi eteričnimi olji

Eterično olje mastike se dobro meša z nekaterimi drugimi olji:
• vsa et. olja citrusov
• črni poper Piper nigrum (L.)
• koriander Coriandrum sativum (L.)
• vetiver Vetiveria zizanioides
• lovor Laurus nobilis
• piment Pimenta dioica
• muškatna kadulja Salvia sclarea
• smilj Helichrysum italicum

Mastika etericno olje s terapevtskimi ucinki slika 3

Nasveti in informacije

Eterično olje mastike je varno za uporabo, dokler je uporabljeno v skladu s priporočili za doziranje eteričnih olj. Eterično olje mastike je močno koncentrirano in zato izjemno močno. Pri uporabi upoštevajte nasvete za eterična olja.

Eterično olje mastike vsebuje linalool in limonen, ki pri nekaterih lahko povzročijo draženje kože. Zato vam priporočamo, da najprej mešanico z mastikinim oljem uporabite na manjšem delu kože. V primeru alergijskih reakcij z uporabo prenehajte.

Pomembo: eterično olje mastike uporabljajte vedno razredčeno v nosilnem olju. Nikdar ne uporabite nerazredčeno! Za uporabo v prehrani redčite 1-3 kapljice na obrok ali v pijačo. Za uporabo v kozmetičnih izdelkih, dodajajte mastikino et. olje do 1%.

Viri:

  1. Antimicrobial Activity of the Essential Oil of Mastic Gum (Pistacia lentiscus var. chia) on Gram Positive and Gram Negative Bacteria in Broth and in Model Food System”, Chrysoula C. Tassou and G. J. E. Nychas, International Biodeterioration & Biodegradation (1995), 36, 3-4, p.411. 
  2. Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oils of Pistacia lentiscus var. chia”, Magiatis, P; Melliou, E; Skaltsounis, A L; Chinou, I B; Mitaku, S,Planta Medica (1999), 65, 8, p. 749. 
  3. In vitro antimicrobial activity of Pistacia lentiscus L. extracts” Iauk L, Ragusa S, Rapisarda A, Franco S, Nicolosi VM.: Preliminary report. J Chemother (1996), 8, p. 207-9.
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5476564/

Dodaj odgovor